Lustfyllt lärande på förskola i Råneå

Barnen samlas på gården till Älvens förskola i Råneå och sätter sig ner i sina färgglada reflexvästar. Det är en livlig publik som ser Mumin badar bastu, en i raden av teaterföreställningar på förskolan. Dagens teater handlar om minoritetsspråken finska och meänkieli.

Bild från teaterföreställningen där muminpappan slänger på mer vatten på bastuaggregatet. Han är sitter tillsammans med Lilla My och Muminmamman.

Lilla My tycker det är kallt i bastun så muminpappan slänger på mer vatten på aggregatet.

I föreställningen vävs ord in på meänkieli och finska – vasta, sauna, kuuma, kylmä - för att barnen ska få ta del av nationella minoritetsspråk och kultur. Barnen får också vara med och dansa till musik samt fortsätta och leka och bearbeta sin upplevelse.

– Vi har hittat fler metoder i undervisningen, där teater är en del. Barnen lär genom lek när det är kopplat till sammanhang. I dag uppmärksammar vi finska och meänkieli i teatern och visar att man ska vara stolt över sitt ursprung, säger Mia-Mari ”Lilla My” Hagenlöv, förskollärare på Älvens förskola.

Älvens förskola har cirka en förställning i veckan, om allt ifrån matematik med karaktärerna Plus, Minus och Likamed (likhetstecken) till fjällsemester för att visa det samiska kulturarvet. Teatern kan också blandas in spontant i undervisningen av förskollärarna. En gång kom Hooja och Mårdis på besök med skoter.

– Då trodde även några av föräldrarna att de verkligen var Hooja som varit på besök och frågade om det var sant, säger Mia-Mari Hagenlöv.

Mia-Mari Hagenlöv som är förskolärare på Älvens förskola i Råneå.

Mia-Mari Hagenlöv tycker det är spännande att se hur barnen lär sig och hon uppskattar sina kollegor.

Mia-Mari Hagenlöv har ända sedan hon var liten velat bli lärare och utbildade sig efter gymnasiet till förskollärare. Hon bor i Smedsbyn och jobbar nu på Älvens förskola i Råneå.

– Det är ett spännande jobb att få vara med och se när ett lärande uppstår. Jag har härliga kollegor och vi arbetar i team. Vi har lätt till skratt och har olika erfarenheter och kan bolla saker med varandra i olika projekt. Arbetslaget är en guldgruva av erfarenheter, säger hon.

Förskolan har haft ett förbättringsarbete under läsåret och delat upp barnen på avdelningarna i olika åldrar, 1-3 år och 4-6 år. Det har inneburit ett bättre teamarbete hos personalen och möjliggjort fler undervisningstillfällen.

Förskolebarn tillsammans med Muminpappa, Lilla My och Muminmamma.

Barnen fortsätter leka efter föreställningen och skapar nyfikenhet även hos föräldrarna.

I föreställningen om Mumin badar bastu har Mia-Mari Hagenlöv med sig förskollärarna Ida-Sofia Rova, som spelar Muminmamman, och Outi Drugge, som spelar Muminpappan.

– Efter förställningarna får vi ibland frågor av föräldrar som är nyfikna på att få andra ord översatta till något av minoritetsspråken. Barnen har då tillsammans med föräldrarna pratat hemma och intresse att ta reda på mer har uppstått utifrån teater och musik, berättar Mia-Mari Hagenlöv.

FAKTA minoritetsspråk på Älvens förskola

  • Förskolan har hjälp av språkstödjare från Kompetenscenter i arbetet och de har även kommit med ”språkväskor” till barnen.
  • De går även att låna utbildningsmaterial på minoritetsspråk från kompetenscenter.
  • Biblioteket i Råneå har också varit till stor hjälp.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Camilla Hermansson

Bild: Thomas Bergman

Logotyp