Med bogserbåt från Rotterdam till Luleå Hamn

Den nya bogserbåten som Luleå Hamn köpte in förra året är i full drift med både hamnisbrytning och assistering av fartyg. Besättningen startade hemfärden med den nya båten från Rotterdam den 17 januari, en resa som kantades av både plattvatten och blåsväder, nedisning och dimma.

*Ett panamaxfartyg är ett bulkfartyg med en lastkapacitet på 50 000-80 000 ton dödvikt och är det största fartyg som kan komma in till Luleå Hamn genom farleden i dag.

Victoria på plats vid bogserbåtskajen i Luleå Hamn. Foto: Anders Dahl.

– Det var kalasväder under den värsta sträckan på Nordsjön som är ökänd för att vara besvärlig. Över Ålands hav, Södra bottenhavet och Finska viken hade vi hårda ostliga vindar och det varnades för nedisning. Så vi fick dra ned på farten och körde runt sex-sju knop. Med tanke på årstiden har vi haft bra väder, det tog knappt en vecka, men hade kunnat ta två veckor, säger Mikael Rönnbäck, befälhavare på Luleå Hamn som tillsammans med besättningarna körde hem båten.

Mikael Rönnbäck började på Luleå Hamn för 25 år sedan i samband med att Viscaria byggdes. Sedan dess har han fått köra hem Vilja för snart sex år sedan, och nu senast Victoria. Han säger att det nog inte är så många som hinner vara med om tre nyleveranser av bogserbåtar.

– Det känns väldigt roligt. Förra året var det väldigt mycket jobb i Luleå och vi hade svårt att hinna med, speciellt när vi hade ett haveri. Nu får vi bättre redundans och service för våra kunder i och med att vi även har utökat med en till besättning.

Bogserbåtar för arktiskt klimat

I Luleå Hamn finns nu en flotta med fyra isbrytande bogserbåtar där Valkyria är stationerad i Kalix vintertid, Viscaria i Piteå och Vilja och Victoria i Luleå. Uppdragen de utför är en viktig del av bolagets intäkter. När de större fartygen drar ner på fart får de sämre styrförmåga och behöver assistans för att kunna köra in i hamnområdet, vända eller förtöja vid kaj. Bogserbåtarna är byggda för tuffa isförhållande och utför också hamnisbrytning under vintern.

Victoria har precis som bogserbåten Vilja propellrar som kan rotera 360 grader oberoende av varandra. Det ger en lika stark dragkraft framåt som bakåt och innebär både effektivitet och bättre säkerhet. Även om Vilja och Victoria har samma typ av framdrivning är alla båtar unika, berättar han.

– Man behöver lära känna hur den här båten beter sig. Det handlar om att vara mjuk på handen för att inte dra på för mycket.

Det finns en del jobb kvar innan besättningen har anpassat Victoria helt efter sina behov och gjort klart allt pappersarbete, men redan nu är hon i full drift. De hade ett uppdrag i natt där de gick från kaj vid halv elva och kom tillbaka vid två när de tog ut Alppila, ett torrbulksfartyg som fraktade järnmalm.

– Det var ett enbåtsuppdrag, men i morgon har vi ett Panamax* som förväntas anlända innan det blir mörkt för att lasta järnmalm, och då är Vilja också med vid assisteringen.

Läs mer om bogserbåten här. Länk till annan webbplats.

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Luleå hamn

Logotyp