Norrbotten i fokus - tillbakablick på Almedalen 2023

Nu laddar Luleå för en höst som bästa stad att leva i – och andra reflektioner från Luleå kommuns medverkan under Almedalsveckan 2023. I år samlades extra många av regionens kommunalråd, politiker och kommuntjänstepersoner från regionen under några intensiva dagar på Gotland.

I Almedalen representerades Luleå kommun av Carina Sammeli, Fredrik Hansson, Anna Lindh Wikblad, Maria Nordengren, AnneLie Granljung, Maarit Enbuske, Emma Breheim, Daniel Smirat och Ulrika Lundberg. Under Almedalsveckan tog de, tillsammans med Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region, Malin Larsson, vd för Luleå Energi, Carina Zolland och Lina Fjellström, plats i solen på flera scener.

"Det har varit jätteroligt att få berätta om vår resa och den samhällsomvandling som nu sker här uppe. Vi har i alla forum som vi har deltagit i försökt beskriva utmaningarna och möjligheterna kring vad som krävs framöver för att lyckas", säger Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå, här tillsammans med Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det fanns ett stort intresse för vad vi gör och vad som händer här. Höjdpunkten var så klart när Luleå blev utsedd till bästa kommunen att bo och leva i av tidningen Fokus. Det var roligt att få ett kvitto på att Luleå är precis så bra som jag vet att det är, även i oberoende jämförelser, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Kommunalrådet Fredrik Hansson (S) instämmer.

– Intresset för Luleå kommun, Norrbotten och norra Sverige var även i år stort i Visby och allt kopplas förstås till den gröna omställningen som sker här hos oss. Det har varit jätteroligt att få berätta om vår resa och den samhällsomvandling som nu sker här uppe. Vi har i alla forum som vi har deltagit i försökt beskriva utmaningarna och möjligheterna kring vad som krävs framöver för att lyckas, säger han.

I samband med Luleå kommuns närvaro i Almedalen fick Luleå kommun också möjlighet att delta i flera av Region Norrbottens evenemang på “Norra Scen”. Där höll kommunen också ett seminarium med ett extra fokus på just Luleå hamn.

– Jag tyckte det blev väldigt bra, positivt och informativt. Vi fick möjligheten att berätta om hamnen och det arbete vi gör här för att bygga ut hamnen. Många blev mycket imponerade, säger Carina Sammeli.

Spännande möten

Almedalen är stort och seminarierna avlöste varandra – panelsamtal, rundabordssamtal och enskilda möten med viktiga företrädare för myndigheter och företag har pågått intensivt under många öppna former. Hela Luleå kommuns delegation gavs möjligheten att vara aktiv och deltog i många seminarier, rundabordssamtal och enskilda möten med nyckelpersoner.

– Jag träffade statssekreterare, rikspolitiker, generaldirektörer och andra inflytelserika personer för att prata om infrastruktur, med ett extra fokus på främst hamn och järnväg samt kompetensförsörjning. Några av de mötena var riktigt bra och gör att vi nu har bra kontakter att fortsätta samtala med om de utmaningar som Fredrik nämner – men också alla möjligheter, säger Carina Sammeli.

– Trots min dagliga fokus på Luleå Hamn var mitt största fokus i Almedalen bostadsbyggande. Hur kan vi få igång bostadsbyggandet? Hur skapar vi långsiktiga och bättre planprocesser? Hur bygger vi och förvaltar hållbara bostadsområden? Den typen av frågor tog jag chansen att driva på plats i Visby. Bristen på bostäder riskerar att bli ett av de främsta hindren för att kunna klara av den gröna samhällsomvandlingen, säger Fredrik Hansson och fortsätter:

– Här går det inte att nog understryka hur viktigt det är att myndigheter, region, kommun och stat samverkar för att kunna korta ner processer som idag tar alltför lång tid, eftersom tiden är en kritisk faktor för den gröna omställningen. På energiområdet har vi i Luleå kommun visat att det går korta ner processerna om alla aktörer sätter sig ner tillsammans. Det är något jag verkligen ser fram emot att driva vidare här på hemmaplan i höst.

Tre nya Luleåbor om dagen till 2040

Städer med mer än 100 000 invånare föredras ofta framför mindre städer, enligt Umeå kommun som har ett mål om 200 000 invånare till 2050. Rikare mångfald, närhet till information, service, infrastruktur och byggnader antas vara det som skapar stark efterfrågan på boende i större städer. Stadens och landsbygdens mångfald påverkar attraktion, företagande och näringsliv samt hur anpassningsbar staden i stort är. Större städer har även möjlighet att utveckla ett rikt kulturutbud. Det skriver Umeå kommun på sin hemsida.

För Luleå innebär det att vi behöver öka med cirka 3-4 invånare om dagen för att nå målet om att bli 100 000 till 2040.

– Så att få fler människor att flytta till vår region är enligt mig den absolut största utmaningen och något som vi måste hjälpas åt på alla nivåer för att lyckas med eftersom det är en förutsättning för den gröna omställningen. Här ser vi en riktigt rolig kurva i samband med skolstarten där vårt gäng på kommunikationsenheten registrerade 290 nya Luleåbor bara under första de veckorna av terminen, säger Fredrik Hansson och fortsätter:

– På tal om utbildning kan jag inte understryka vikten av att kompetensutveckla – både de som redan finns här och de som flyttar hit. Den kommunala vuxenutbildningen kommer att spela en central roll i kompetensförsörjningen och det har varit bra att få addera även det perspektivet när vi har pratat om den gröna omställningen. En vuxenutbildning som matchar behoven från näringslivet och offentlig sektor är helt avgörande för den gröna omställningen.

Bästa stad att leva i

Luleå kommun fick motta Fokus stora pris “Bästa stad att leva i” av civilminister Erik Slottner. Utifrån statistik och en bredd av mätvärden som service, näringsliv och civilsamhälle landade Luleå på första plats av landets alla 290 kommuner. Den parameter som sticker ut särskilt för Luleå (och även för andra norrländska städer) är tryggheten, ett värde att verkligen vårda och värna. Det firade Luleå kommun givetvis på det stora Norrbottensminglet som Region Norrbotten arrangerade under onsdagen.

Strålkastarljuset sken även på konst och kulturens drivkraft i samhällsomvandlingen på Almedalen. Luleå kommuns tillväxt- och hållbarhetschef Maria Nordgren deltog bland annat i ett spännande samtal om kulturen som kraft i samhällsomställningen.

– Konst och kultur är också infrastruktur, tycker jag, och minst lika nödvändigt som exempelvis bostäder, vägar och skolor för att människor ska trivas på en plats. När vi växer och blir fler Luleåbor behöver möjligheterna att utöva och uppleva kultur självklart också växa. Nu ser jag fram emot att tillsammans med många parter och aktörer få bredda och fördjupa arbetet med både den gröna och sköna samhällsomställningen - med kultur och konst som accelererator.

Stort intresse för Luleå

Luleå fick stor effekt av sitt deltagande i Almedalen. Fokuset i år var att skapa medvetenhet om förutsättningarna för att den gröna omställningen ska kunna ske med Sverige i ledartröjan. Konkreta exempel på hur nya arbetssätt kan bryta nya vägar till snabbare processer och hur resurser kan optimeras om man jobbar tillsammans väckte intresse i Almedalen, exempelvis finansieringen av Luleå hamn och hur Luleåmodellen pressar luft ur energisystemet.

– Genom att vara både på egna arrangemang och delta på andras, har vi både nått de som redan var intresserade av utvecklingen i Norra Sverige, och de som hörde om det för första gången. Vår närvaro i Almedalen i år har gett oss bra kontakter och vi har fått visa upp oss som en kommun som många vill samarbeta vidare med, säger Carina Sammeli.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Moa Szybalsky Hjalmarstål

29 september 2023

Logotyp