Nu är det sparkföre på isbanan

Solen skiner över Luleå och läget för isbanan är också soligare än på länge.

– Nu har vi plogat och jämnat till banan så att den är platt och fin som en cykelväg. Det går bra att köra spark, barnvagn och rullstol till Gråsjälören och från hamn till hamn. Vår förhoppning är också att kunna presentera skridskois innan säsongen är slut. Det ser betydligt bättre ut än för bara en vecka sedan, säger en glad Andreas Fagervall, arbetsledare för kommunens utomhusanläggningar.

Snökaos och svaga isar har gäckat honom och hans team denna vinter, som vädermässigt varit den sämsta på länge för isbanans del.

– Det snöar varje vinter, och när det blir blida och smälter är det bara bra för isens tillväxt. Om snön ligger kvar är det dåligt, då isolerar snön isen. Nu fick vi mängder av snö, utan efterföljande blida, innan isen var tillräckligt tjock för att klara av våra maskiner, förklarar Andreas Fagervall, som med sitt team vridit och vänt på alla framkomliga möjligheter.

Fyra nya jubileumssparkar finns nu utplacerade, tillsammans med övriga lånesparkar.

Kreativa lösningar

Det var när de bestämde sig för att försöka sätta en bandsats på en av kommunens maskiner som det vände. Nu fick den lättare fyrhjulingen fäste och sakta men säkert kunde snön börja slungas bort från banan.

– Isen kunde växa sig tjockare och nu ser det alltså riktigt bra ut. Det som återstår är avstickaren till Mjölkudden. Där är det blött och isen är fortfarande för tunn för våra tyngre maskiner, men vi jobbar på en bättre väg även där.

Sparkar och eldstäder på plats

Eldstaden och vindskyddet som brukar stå på Mjölkudden har istället placerats ut i Norra hamn. Övriga eldstäder finns vid Hälsans hus, på Varvet och i Södra hamn. Även lånesparkarna är nu på plats, bland annat fyra nya jubileumssparkar. En för varje århundrade.

– Det känns riktigt bra för oss som jobbar med banan att vi kommit så här pass långt, trots alla motgångar. Vi får rapporter om andra kommuner som helt tvingats avstå isbana i år. Det är besvärligt för alla, säger Andreas Fagervall, som gläds åt en kylig väderprognos utan nederbörd.

jubileumssparkar

Vädret har inte varit gynnsamt för isens tillväxt, men nu börjar det ljusna.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Helena Holm och Andreas Fagervall

Logotyp