Ny mast ska ge skärgården bättre täckning: "Viktig demokratifråga"

På Storbrändön i skärgården står nu en 45 meter hög samhällsmast som möjliggör en bättre täckning och högre kapacitet för mobiltelefoni och bredbandstjänster i skärgården. "Bättre kommunikation ökar skärgårdens och Luleås attraktivitet så att ännu fler människor vill leva, bo och verka här", säger Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå.

Masten uppfördes under söndagen. Bild: Patrick Trägårdh.

Masten uppfördes under söndagen då fyra fältmontörer, en i varje hörn av masten, passade in och skruvade ihop mastsektionerna som lyftes på plats ovanpå varandra.

– Efter ett par veckor med ostadigt och blåsigt väder fick vi en dag med svaga vindar, sol och klarblå himmel. Det går inte att göra de tunga lyften med helikoptern om det blåser för stärka byvindar eller regar. Det var hisnande att se montörerna klättra så högt, men det gick bra och nu står tornet på plats, säger Annika Svensson, projektledare vid Luleå tekniska universitet och biträdande koordinator för projektet Rural ICT Testbed - #fulltäckning, ett samverkansprojekt med huvudfinansiering från Vinnova.

En samhällsmast är helt eller delvis offentligt finansierad, i ett område utan kommersiella förutsättningar för en operatör att bygga ut nätet. Samhällsmasten på Storbrändön är ett samarbete mellan flera aktörer både inom och utanför projektet #fulltäckning. Luleå kommun är en av parterna i projektet.

– I Luleå skärgård har bofasta, stugägare och besöksnäringen påtalat kapacitetsproblem och bristen på fungerande telefoni. Det är en viktig säkerhetsfråga för alla som vistas ute i skärgården. Likväl är digital kommunikation en viktig jämlikhets- och demokratifråga, säger Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå.

– Vi är glada för att Luleå kommun hade viljan och modet att prova en samhällsmast för att förbättra mobiltäckningen i skärgården. Det har varit ett otroligt bra samarbete där kommunen exempelvis har löst bygglov på platsen, säger Annika Svensson.

Syftet med masten är att bofasta på öarna ska ha samma möjligheter till uppkoppling och tillgång till digitala tjänster som i tätorter.

– Man ska kunna ta del av samhällstjänster, kultur, distansarbete och distansutbildning. Bristen på telefoni och bredband riskerar att skapa ett digitalt utanförskap som begränsar möjligheten av att bo och verka i hela kommunen, säger Fredrik Hansson och fortsätter:

– Bättre kommunikation ökar skärgårdens och Luleås attraktivitet så att ännu fler människor vill leva, bo och verka här. Tillgång till mobilt bredband möjliggör distansarbete och distansundervisning samt att man kan ta del av e-tjänster och service. Man behöver inte resa till fastlandet för att exempelvis sköta sina bankärenden. Tjänster som för oss som bor i tätort är självklara.

Masten ger förutsättningar för inplacering av flera mobiloperatörer. Tanken är att infrastruktur delas mellan operatörer för att undvika byggandet av flera torn.

– Nu när mobiloperatörer kan dela och hyra in sig i samhällsmasten så behöver de bara ha sin egen aktiva utrustning, säger Annika Svensson.

Det är en av de första samhällsmasten i norra Sverige, placerad på öns högsta punkt, ”Knöppeln”.

– Den här masten är mycket högre än andra mobilmaster i skärgården och kommer nå längre. I och med att man sätter upp nya basstationer så blir det mer kapacitet i mobilnätet.

Med en ökad kapacitet kan fler människor och uppkopplad teknik använda mobilnätverket samtidigt, utan att uppleva försämrad kvalitet eller långsamma uppkopplingar. För personer som bor i eller besöker skärgården har god mobiltäckning betydelse för att kunna kommunicera med omvärlden.

– Det kommer få stor betydelse för att personer som bor eller har stuga i skärgården kommer att kunna teckna bredbandsabonnemang via mobilnätet till sina fastigheter, med också för att företagare med verksamhet i skärgården och besökare får bättre täckning och kapacitet för sina mobiltelefoner, säger Annika Svensson.

– Besökarna tar förgivet att mobil täckning fungerar överallt i kommunen. Krävs dessutom för att boknings- och betalsystemen ska fungera. Bredband och bra mobiltäckning är strategisk viktigt för besöksnäringen och en förutsättning för besöksnäringens innovativa utveckling, säger Fredrik Hansson.

Masten kommer också ha betydelse för exempelvis Luleå hamn.

– Sjöfartsverket arbetar med att digitalisera sjöfarten med sensorer och fjärrlotsning och Luleå hamn ligger tidigt i det arbetet. Den typen av möjligheter öppnar sig med masten. Fjärrlotsning minskar exempelvis sjöfartens miljöpåverkan, vilket är en av de stora fördelarna med digitaliseringen, säger Annika Svensson.

Vad är nästa steg?

– Vi väntar på elanslutning som Luleå energi kommer göra nästa år när det kommer gå att gräva i marken igen. Efter det kommer det placeras in utrustning från exempelvis mobiloperatörer, säger Annika Svensson och fortsätter:

– Vi är väldigt glada att samhällsmasten står på plats nu och det entusiastiska smarbetet vi haft och varma mottagandet på Storbrändön. Det är otroligt roligt. Vi ser fram emot när elen kommer på plats och det kommer trafik genom masten.

#fulltäckning fortsätter sitt arbete för att förbättra täckning i Sverige.

– Vi tittar nu efter fler platser som kan vara aktuella för liknade installationer. I närtid kommer projektet att installera fler off-grid basstationer längs Kungsleden söder om Abisko, säger Annika Svensson.

Projektet

  • Projektet #fulltäckning är ett samverkansprojekt med huvudfinansering från Vinnova. I nuläget är det 35 parter i projektet som arbetar tillsammans för att förbättra täckning och skapa möjligheter för människor att bo och arbeta i hela landet.
  • Parter i projektet #fulltäckning som är involverade i uppförandet av samhällsmasten på Storbrändön: Luleå tekniska universitet, Luleå kommun, Trafikverket, Radio Innovation, Luleå Skärgårdsförening, Småskärens Intresseförening och MW Cyber, en del av totalförsvarsbolaget MW Group.
  • Andra aktörer som är involverade i uppförandet av samhällsmasten på Storbrändön: Markägarna Margareta Rönnqvist och Maria Öqvist, Storbrändöns Hamn- och Vägförening, Scanmast och Telia Towers.
  • Projektparten MW Cyber, en del av totalförsvarsbolaget MW Group, och Scanmast ansvarar för själva installationen av samhällsmasten på Storbrändön, som specialister på installation och anslutning i svår terräng.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

Bild: Patrick Trägårdh

29 september 2023

Logotyp