Nytt gruppboende byggs på Hällbacken

Det råder febril aktivitet på bygget av det nya gruppboendet på Hällbacken. I de sju lägenheterna installeras ventilation, väggar målas och elektrikerna drar ledningar från golv till tak. I november väntas bygget vara klart för inflyttning. – Vi längtar till den dagen vi kan börja flytta in, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik, socialnämndens ordförande.

Mitt på bostadsområdet Hällbacken byggs ett av Luleås nya gruppboenden. Ett trivsamt bygge på en plan och med energismarta solceller på taket. Tillsammans med ytterligare nya boenden som byggs på Skurholmen och i Råneå kommer Luleå innan året är slut ha 32 boenden med hyresgäster.

Projektledare Viktor Aurell, socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik och Ulrika Lundberg, ordförande för infrastruktur- och servicenämnden besökte Hällbackens nya gruppboende på Skogsmyrgatan som förväntas kunna vara inlyttningsklart i november i år.

Gruppboendet på Hällbacken är belägen längs områdets huvudgata Hällbacksvägen och byggnadens area är cirka 960 kvadratmeter. I huset byggs förutom de sju lägenheterna även gemensamhetsytor, uteplatser och personalrum.

Fasaden på Huset blir svart, black oak, med stående spårfräsning och kompletterande grå ek, rhinestone oak, med liggande spårfräsning. Fönster och dörrar matchar väl och går i svart och svartgrått.

Uteplatsen får en trivsam miljö som inramas med en spaljévägg i målat trä.

60 solcellplattor på taket ger bra med el

Ett hus som har solceller på taket för sitt elbehov kan kallas för ett solhus eller ett solenergihus. Dessa termer betonar användningen av solenergi som den primära källan för elektricitet i hemmet. För Hällbackens gruppboende gäller inte riktigt dessa benämningar i sin helhet, men under fem, sex månader per år räknar projektet att huset ska kunna vara mer eller mindre självförsörjande på solel.

– Takytan är ungefär 900 kvadratmeter och 100 av dessa är belagda med solceller, säger projektledaren Viktor Aurell.

Solenergi värmer gruppboendet

- Vi har en ambition att öka andelen förnybar energi, och där är solenergi en del av lösningen, säger Ulrika Lundberg, infrastruktur och servicenämndens ordförande som tillsammans mer Bodil och Viktor besöker bygget under dagen.

Projektledare Viktor Aurell vid Luleå kommun.

– Om kalkylerna stämmer och väderleken är gynnsam kan vi räkna med att solcellerna på taket kan ge energi under minst ett halvt år. Då har vi även tagit i beaktande att elen används under dygnets alla timmar året om, säger Luleå kommuns projektledare Viktor Aurell och tillägger, elen som solcellerna producerar ska användas till att driva värmepumpar som värmer huset och producerar varmvatten.

Längtar till inflyttningen

För Bodil Wennerbrandt Sevastik, är studiebesöket på gruppboendet fyllt av förväntan. Hon går runt i de ännu ofärdiga lokalerna och tycker att det är intressant att se hur bygget går framåt. – Nu börjar man kunna se hur det färdiga boendet kan komma att se ut och vi får hoppas att tidplanen håller så att vi kan flytta in under november, säger hon.

Än så länger är det infrastruktur - och serviceförvaltningen som basar över bygget men när det står färdigt är det socialförvaltningen som övertar boendet som hyresgäst.

– Vi är med i början av processen och lämnar in önskemål och krav på hur bygget ska fungera när vi tar över ansvaret, sedan är det arkitekter och projektet som tar över för själva utförandet, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik.

Projektledare Viktor Aurell jobbar tillsammans med entreprenören Byggcity för att färdigställa gruppboendet på Hällbacken. Här ses en del av ett annex som står på uteplatsen.

Det här är ett gruppboende

En gruppbostad är till för den person som har en funktionsnedsättning och behöver stöd och närhet till personal dygnet runt. De boende har egna lägenheter som ligger tillsammans med andra lägenheter i ett hus. I en gruppbostad finns det gemensamma utrymmen där man kan umgås med personal och andra boende.

Luleå kommun har flera gruppboenden för personer med funktionsnedsättningar. Några av dessa inkluderar Andersvägen, Antennen, Dragongatan, Edeforsgatan, Ekorrstigen, Elevhemsgatan, Hammaren och Klintbacken. Nedan hittar du gruppboenden listade från A-Ö.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp