– Om kalkylerna stämmer och väderleken är gynnsam kan vi räkna med att solcellerna på taket kan ge energi under minst ett halvt år. Då har vi även tagit i beaktande att elen används under dygnets alla timmar året om, säger Luleå kommuns projektledare Viktor Aurell och tillägger, elen som solcellerna producerar ska användas till att driva värmepumpar som värmer huset och producerar varmvatten.
Längtar till inflyttningen
För Bodil Wennerbrandt Sevastik, är studiebesöket på gruppboendet fyllt av förväntan. Hon går runt i de ännu ofärdiga lokalerna och tycker att det är intressant att se hur bygget går framåt. – Nu börjar man kunna se hur det färdiga boendet kan komma att se ut och vi får hoppas att tidplanen håller så att vi kan flytta in under november, säger hon.
Än så länger är det infrastruktur - och serviceförvaltningen som basar över bygget men när det står färdigt är det socialförvaltningen som övertar boendet som hyresgäst.
– Vi är med i början av processen och lämnar in önskemål och krav på hur bygget ska fungera när vi tar över ansvaret, sedan är det arkitekter och projektet som tar över för själva utförandet, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik.