Obligatoriskt att ansöka om skolskjuts

Nytt för kommande läsår är att elever i grundskola och gymnasieskola som har behov av skolskjuts ska ansöka, detta efter beslut i barn- och utbildningsnämnden. Tidigare fick alla elever som uppfyllde avståndskravet automatiskt skolskjuts till sin anvisade skola utan att göra någon ansökan.

Erfarenheter från andra kommuner i samma storlek som Luleå visar att det är många elever som är berättigad skolskjuts som inte nyttjar den, utan tar sig till och från skolan på annat sätt.

- I Luleå märker vi att det är en hel del busskort som aldrig hämtas ut utan blir liggande hos bussbolagen. Detta hoppas vi komma ifrån genom att alla elever som har ett behov nu behöver ansöka, säger Britt-Marie Ejnestrand, avdelningschef för IT/administration.

Nytt för kommande läsår är att elever i grundskola och gymnasieskola som har behov av skolskjuts ska ansöka om det. Tidigare fick alla elever som uppfyllde avståndskravet automatiskt skolskjuts till sin anvisade skola utan att ansöka.

Vem har rätt till skolskjuts?

För att elever ska få kostnadsfri skolskjuts till sin anvisade skola ska närmaste väg från bostaden till skolan vara:

  • Förskoleklass till klass 3: längre än 2 kilometer
  • klass 4 - 9: längre än 3 kilometer
  • Gymnasiet: längre än 6 kilometer

Om eleven inte uppfyller avståndskravet men har behov av andra skäl kan man också ansöka om skolskjuts. Det kan vara på grund av trafikförhållanden eller medicinska skäl som till exempel en funktionsnedsättning. Andra skäl kan också vara om man valt en annan skola än sin anvisningsskola.

Ansökan

Ansökan ska vara inskickad via e-tjänst på kommunens hemsida, www.lulea.se/skolskjuts,  Länk till annan webbplats.senast 30 april för garanterat beslut innan skolstarten läsåret 2022/2023.

Barn som går på särskolan behöver inte ansöka om skolskjuts, behovet utreds av rektor på skolan i samråd med vårdnadshavare.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Caroline Rönnberg
Foto: Jennie Lind

Logotyp