Ökat intresse för kommunens skyddsrum

I oroliga tider har frågan om Sveriges beredskap hamnat i fokus. Just nu är det många som visar intresse för svenska skyddsrum, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I Luleå kommun är beredskapen god, med 700 skyddsrum och cirka 75 000 platser enligt MSB:s tillgängliga data.

På Luleå kommuns webbsida har vi publicerat en skyddsrumskarta för skyddsrum i Luleå och Råneå tätorter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kartan är kopplad till MSB:s officiella skyddsrumskarta men är ett bra komplement om den ena eller andra webbplatsen ligger nere.

På Luleå kommuns webbsida har vi publicerat en skyddsrumskarta för skyddsrum i Luleå och Råneå tätorter.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Där kan du exempelvis söka efter skyddsrum som finns nära ditt hem, din arbetsplats eller skola.

I Luleå tätort har vi bra beredskap gällande skyddsrum. Det finns cirka 700 aktiva skyddsrum i kommunen och under veckan pågår tillsyn av kommunens fastigheter vad gäller funktion och tillgänglighet.

– Vi gör inspektioner av skyddsrummen i de kommunala fastigheterna en gång per år, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef på Luleå kommun.

Vad är ett skyddsrum?

Med skyddsrum menas att de håller myndigheternas krav på hur de ska vara utrustade. Det kan exempelvis vara att de ska ha en viss standard på hållbarhet, olika typer av luftfilter och tätningar vid dörrar och fönster.

Skyddsrummen ska även kunna ställas i ordning snabbt och utrustas med vatten upptappat i kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter.

Skyddsrummen kan i fredstid användas till en mängd olika saker, cykelförvaring, slöjdrum eller som extra förråd. Det viktiga är att de i händelse av kris snabbt kan tömmas och ställas om till just skyddsrum.

Skyddsrummen kan variera i storlek med allt från att de rymmer 10 personer, till som i Luleå, där största skyddsrummet är beräknat för 330 personer.

Skyddsrummen kan användas av alla

När situationen kräver att vi ska uppsöka skyddsrum är det första bästa som gäller. De är inte reserverade enbart för de som bor i fastigheten. Därför kan det vara bara att ha koll på vilka skyddsrum som ligger närmast din bostad, din arbetsplats eller skola. Om du har möjlighet kan det även vara bra att skriva ut kartor för skyddsrum för de områden du rör dig i.

På Luleå kommuns webbsida har vi publicerat en skyddsrumskarta för skyddsrum i Luleå och Råneå tätorter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kartan är kopplad till MSB:s officiella skyddsrumskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men är ett bra komplement om den ena eller andra webbplatsen ligger nere.

Viktigt meddelande till allmänheten

Sveriges utomhusvarningssystem, populärt kallad ”Hesa Fredrik”, testas en gång per kvartal, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Nästa larmövning sker nu på måndag den 7:de mars. Läs mer om larmövningen i artikel i Vårt Luleå.

Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den testas, eller får ett VMA i mobilen ska du:

  • Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges Radios P4 för att höra vad som händer.
  • För mer information gå in på webbplatsen Krisinformation.se eller ringa 113 13

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett system för meddelanden i radio och tv, för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö.

Via ljudanläggningar runt om i landet kan en kommun sända ut signalen Viktigt Meddelande till Allmänheten. Detta görs för att snabbt utrymma områden utomhus vid en allvarlig händelse.

Om situationen i officiella kanaler, exempelvis Sveriges Radios P4, MSB eller Krisinformation.se anges allvarlig uppmanas du där att söka upp närmaste skyddsrum.

Finns det då tid och möjlighet är det bra att ta med sig en nödväska med innehåll som bör räcka så länge situationen kräver. I en sådan nödväska är det bra att ha med sig

  • Vatten i flaska eller dunk
  • Mat som tål rumstemperatur
  • Hygienartiklar
  • Toalettpapper
  • Mediciner
  • Första hjälpen-utrustning
  • Varma kläder
  • Värdehandlingar (id-kort/körkort, kontanter, kontokort)
  • Nycklar
  • Mobiltelefon + laddare eller powerbank
  • Ficklampa

Hemberedskap

När vi pratar om hemberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. menar vi hur du har förberett dig för en situation där det exempelvis blir störningar i vatten- och värmedistributionen. Då är det bra att du till exempel har mat, mediciner och vatten hemma som räcker en vecka. Läs mer på MSB:s sidor som handlar om hemberedskap.

Vill du ha mer information om skyddsrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns det mycket att läsa på MSB:s webbplats.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren

Karta: Luleå kommun
Foto: MSB

Logotyp