Örnässkolan - en knutpunkt i språk

Örnässkolan är den första skolan i sitt slag som erbjuder utökat modersmålsstöd och modersmålsundervisning i finska, meänkieli och nordsamiska till de elever som väljer den inriktningen. På läsårets första skoldag firades det extra på Örnässkolan när de officiellt blev en språknod.

– Vi har sedan år tillbaka arbetat språkfrämjande, språket är en viktig del av den egna identiteten och kulturen. Nu blir vi en språknodsskola. Det känns stort och ärofyllt att få vara en så viktig pusselbit när det gäller revitaliseringen av nordsamiska, finska och meänkieli, säger Sofia Kvick, rektor Örnässkolan.

Emma Engelmark (S), ordförande, barn- och utbildningsnämnden, Maarit Enbuske (skolchef), Jens Häggstål (rektor Örnässkolan år 7 - 9) och Sofia Kvick (rektor Örnässkolan F - 6) var samlade vid invigningen av Örnässkolans språknod.

Uppstarten av en språknod är en del av vision och strategi för arbetet med nationella minoriteter som barn- och utbildningsnämnden beslutade år 2018. Språknoden blir en förlängning av det arbete som påbörjats vid Charlottendals förskola, som är en väsentligt tvåspråkig förskola i meänkieli, finska och nordsamiska.

– Skolan i Luleå har under många år arbetat med att förstärka minoriteternas rättigheter och har nu tagit ytterligare ett kliv framåt med start av språknoden på Örnäset. Jag är stolt över det målmedvetna och grundliga arbetet som gjorts efter att nämnden antog en vision för arbetet med minoriteter, säger Maarit Enbuske, skolchef.

Pia-Maria Holmgren, vinnare i Sámi Grand Prix sjöng för barnen och Nils-Bertil Heikka, metodutvecklare vid Resurscentrum, visade lassokast på renhorn.

Utvidgas steg för steg

Språknoden kommer att utvidgas i takt med eleverna. Eleverna i förskoleklass kommer att ha utökat modersmålsstöd från 2022. Höstterminen 2023 kommer elever i årskurs 1–3 att ha möjlighet att läsa förvaltningsspråken med utökad modersmålsundervisning, tre timmar per vecka integrerat i verksamheten. Året därefter, år 2024, elever i årskurs 4–6 och höstterminen 2025 elever i årskurs 7–9.

– Med tanke på den samhällsomvandling som nu pågår i Luleå, där vi kommer att behöva öka inflyttningen, är skolan en viktig faktor. Har vi ett brett utbud av inriktningar i våra skolor kan vi öka attraktiviteten att flytta till Luleå, säger Emma Engelmark (S), ordförande, barn- och utbildningsnämnden.

Det bjöds på färggranna tårtor i färger som representerar språken finska, meänkieli och nordsamiska.

Omkring 30 olika språk

Förutom finska, meänkieli och nordsamiska så talas en mängd andra språk på Örnässkolan. Det brukar skolan uppmärksamma lite extra på den internationella modersmålsdagen som infaller i slutet av februari.

– Vi har omkring 30 olika språk representerade på Örnässkolan så den internationella modersmålsdagen är därför som vår lilla julafton, säger Sofia Kvick, rektor Örnässkolan.

På läsårets första skoldag firades det extra på Örnässkolan när de officiellt blev en språknod.

FAKTA

  • Luleå kommun ingår i förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska. Det innebär bland annat att lulebor har rätt att använda dessa språk i sina kontakter med kommunen samt få skriftlig översättning av beslut som myndigheten har fattat, man har rätt till förskola och äldreomsorg och rätt till sin egen kultur.
  • Språknoden ingår i Luleå kommuns vision om hur man ska kunna bli bäst i hela landet på att tillvarata minoritetsspråk.
  • Tidigare artikel: En knutpunkt i språk - Vårt Luleå (vartlulea.se) Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Charlotte Högnelid

Logotyp