Pride 2023: ”Luleå är en inkluderande stad”

Denna vecka kommer Prideparaden att tåga genom Luleå för tolfte gången. Joakim Isaksson Markström och Noomi Nilsson Lindh från RFSL berättar om årets upplaga av festivalen och hur de upplever Luleå som stad. ”Det finns en anledning till att jag bor kvar”, säger Joakim Isaksson Markström.

"Det är bra att ha en mötesplats och vara kring människor som har samma typ av upplevelser och erfarenheter. Man känner att man har en plats i samhället", säger Noomi Nilsson Lindh.

Pridefestivalen går av stapeln den 14-20 augusti.

– Vi vill göra en festival som känns igen av Luleåborna, en Luleå Pride i vanlig kostym. Förra året kunde vi återväcka festivalen som den varit innan pandemin och det vill vi fortsätta med. Vi vill ha ett tryggt koncept så man vet vad man kan förvänta sig, säger Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL i Luleå, och tillägger att han är väldigt nöjd med årets första artist.

– Vi är jättestolta över att ha bokat Tone Sekelius som är aktuell i och med Melodifestivalen och Let’s dance, men också i sitt arbete kring transfrågorna. Jag tror verkligen att Tone är en person som kan nå ut till både en yngre och äldre målgrupp. Jag hoppas att det är en artist som folk vill se.

Noomi Nilsson Lindh, ordförande i RFSL ungdom Luleå, ser också fram emot Pridefestivalen.

– Den betyder mycket. Det är en av de få gångerna vi kan vara oss själva på riktigt. Det är bra att ha en mötesplats och vara kring människor som har samma typ av upplevelser och erfarenheter. Man känner att man har en plats i samhället. Hon insåg ganska tidigt att hon inte var heterosexuell, berättar hon.

– Jag är pansexuell. Det går säkert att beskriva på olika sätt, men jag beskriver det som att kön inte är en väsentlig del av attraktionen. Jag är mer intresserad av personligheten, oavsett om det är en man, kvinna eller ickebinär, säger hon och tillägger att hennes familj är väldigt accepterande och stöttande.

– Det betyder allting. Att känna sig säker i den man är behövs för att leva ett bra liv.

Hur är det att bo i Luleå?

– Det är positivt. Jag gick högstadiet på NLV, Nya läroverket, som har en årlig pridefestival och hade många hbtqia+-personer i min klass, så jag har alltid haft ett sammanhang där jag kan vara mig själv. Oftast har jag blivit bemött väldigt bra. Luleå har ett stort Pridefokus.

"Det är bra att ha en mötesplats och vara kring människor som har samma typ av upplevelser och erfarenheter. Man känner att man har en plats i samhället", säger Noomi Nilsson Lindh.

Joakim Isaksson Markström håller med.

– Det finns en anledning till att jag bor kvar i Luleå. När jag flyttade hit 2010 från Korpilombolo som 16-åring för att gå gymnasiet trodde jag det skulle vara en mellanlandning på väg söderut. Min syn var att man inte kunde leva som homosexuell i Norrbotten, men det som RFSL och Pride genomförde varje år bidrog till att Luleå är en inkluderande stad och det är därför jag blivit kvar. Naturligtvis finns det tråkigheter, men det känns som att Luleåborna är väldigt öppna.

Vad ser du mest fram emot i årets Pridefestival?

– Paraden är det mest fantastiska vi har. Att kunna gå tillsammans genom stan, fira de olikheter och likheter vi har och synliggöra våra frågor är fantastiskt. Det är en väldigt bra uppslutning, vilket är roligt. Förra året hade vi 5 000 deltagare och jag tror att rekordet är 6 500 personer så jag hoppas på rekord i år, säger Joakim Isaksson Markström.

FAKTA

  • Luleå kommuns arbete RFSL Luleå och norra Norrbottens län sökte och beviljades under våren 200 000 kronor från kultur- och fritidsnämnden för att genomföra årets Pridefestival. RFSL har tidigare fått verksamhetsbidrag för 2023 på 700 000 kronor.
  • Förra året hade Luleå kommun ett tält i parken och var med i Prideparaden. Planen är att närvara också i år och delta i paraden.
  • Kommunen arbetar aktivt för att göra Luleå till en inkluderande och välkomnande plats i olika sammanhang, allt ifrån delaktighet i Pridefestivalen till kompetensbaserat förhållningssätt vid rekrytering och liknande.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström Foto: Jennie Lind

Uppdaterad 15 augusti 2023

Logotyp