Pris för hållbar skogsförvaltning

Johan Kristoffersson, skogsförvaltare vid stadsbyggnadsförvaltningen, fick under kommunfullmäktige den 20 december ta emot pris för hållbar utveckling 2021 av ordföranden vid miljö- och byggnadsnämnden, Maritha Meethz. När är något tillräckligt hållbart, frågar sig Johan när han och hans kollegor förvaltar Luleås dryga 6000 ha skogsmark. Hållbar utveckling är ett bättre mål som ger riktning, menar han.

Syftet med stipendiet är att stödja och uppmuntra personer, företag, organisationer etc verksamma inom kommunen, som utfört eller utför insatser till gagn för en hållbar utveckling.

Johan tar emot pris och blommor av Maritha Meethz, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Vad är hållbart?

– Hållbarhet är ett svårt ord. Vad är hållbart? När är någonting tillräckligt hållbart? Hållbar utveckling är bättre. Det ger en riktning. Att omvärldsbevaka samt jobba med ständig utveckling tycker jag är viktigt. Att jobba med kommunens skog innebär att hela tiden göra avvägningar. Människors upplevelser i den tätortsnära naturen är i centrum. De höga naturvärdena skall bevaras och utvecklas och skogen kan och ska också ge en avkastning. Man måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt som det populärt brukar uttryckas, säger Johan Kristoffersson, skogsförvaltare stadsbyggnadsförvaltningen.

Motivering- Utpräglat och tydligt hållbarhetsfokus

Med stort engagemang och experimentlusta som skapar mervärden för våra medborgare och biologisk mångfald har Johan Kristoffersson tagit sig an uppgiften som Luleå Kommuns skogsförvaltare.

Kontinuerlig metodutveckling, men också mod och öppet sinne att gå tvärs emot rådande normer för att maximera naturvårdsnyttan, är det arbetssätt och förhållning som präglar Johan.

Utan dessa insatser skulle vi inte ha de stora arealer med utvecklade värden för biologisk mångfald och rekreation som finns inom vår skogsmark.

Det handlar till exempel om att utveckla lövskogar som gynnar fågellivet, värna unika tallskogsbiotoper som vi i Luleå har ett särskilt ansvar för, skapa trivsamma rekreationsskogar, strukturer för död ved, helt avstå åtgärder där naturvärdena är särskilt höga, och vid avverkning och skogsbruksåtgärd låta mjuka värden vara ledstjärna.

Med ett utpräglat och tydligt hållbarhetsfokus bedrivs skogsbruket på kommunens skogsinnehav.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Anita Sudberg, Pixabay

Logotyp