”Röda damen” som erbjudit nöje och kultur över 15 år – så var tanken bakom Luleås kulturhus

Ett av Luleås och Norrbottens mest välbesökta platser är Kulturens hus. I år har det gått mer än 18 år sedan första spadtaget togs. Varför blev huset som det blev? Hur gick tankarna? Vad hade det kunnat bli? Vårt Luleå har tittat närmare på det röda huset i centrum.

Bild på Kulturens hus.

Kulturens hus.

Året är 2005 och det är en vårdag i april. Byggnationen med det som ska komma att bli Kulturens hus har startat med ett ceremoniellt första spadtag. Tirsén och Aili arkitekter har sedan tidigare vunnit en arkitekttävling som innebär att deras förslag ”Lady in Red” ska bli verklighet efter att totalt 61 arkitektkontor anmält intresse för tävlingen och nio skickat in slutgiltiga förslag.

Juryn, som dels bestod av chefer från byggnads-, nöjes- och kultursektorn i Luleå kommun, sökte då ett förslag och en utformning med högfunktionella, estetiska och ekonomiska kvaliteter samt som skulle förhålla sig till omgivningen och bli en symbolbyggnad i Luleå. ”Lady in Red” ansågs göra detta bäst, därefter bidraget ”Hitom Himlen” och sedan ”Händelser vid vatten”.

Färger som knyter samman

Vad var då tanken med ”Lady in red”? Börjar vi med fasaden, så valde arkitekterna att ha rött som dominerande färg. Valet av rödfärg föll på klassiska Falu rödfärg, invändigt som utvändigt, och sågs som passande då det knyter ihop Norra hamn med de närliggande magasinen vid vattnet och gör sig bra mot snön och kvällssolen.

Svarta skifferplattorna, vilket du bland annat ser vid ingången till Kulturens hus, valdes för att ge tyngd och kontrast till röda träet och glaset. I övrigt så valdes en ”försiktigt” färgsättning då intentionen var att det ska hålla länge och inte vara känsligt för trender.

Bild på Norrbottens teatern och Kulturens hus fasad.

Färgen knyter samman med magasinen i Norra hamn.

322 000 ekstavar

Ser vi till själva materialet så valdes träslaget ask på väggarna och oljad ek på golven. Intressant gällande det sistnämnda är att det enligt uppgifter gick åt 322 000 ekstavar för att fullborda arbetet med golvet. Att byggnaden skulle innehålla konserthallar, bibliotek och konsthall var utifrån några av de krav och kriterier som fanns från Luleå kommun.

Bild på golvet inuti Kulturens hus.

Golvet inuti Kulturens hus.

Vad huset hade kunnat bli

Samma kriterier och krav hade också de övriga förslagen som idag hade kunnat vara verklighet. Såsom ”Hitom Himlen” som kom på en andra plats. Där en idé av flera (och som beskrevs som projektets styrka) var att skapa ett entrérum längs Smedjegatan som skulle göra det enkelt för publiktillströmningar vid större evenemang och konserter.

Men förutom att biblioteket var för litet så fanns åsikten från juryn att förslaget ”kan ge ett något stelt uttryck”.

Förslags- och visionsbilder från ”Hitom Himlen”.

Förslags- och visionsbilder från ”Hitom Himlen”.

Tittar vi på förslaget ”Händelser vid vattnet”, trea på prispallen, så menade juryn här att huset gav ett öppet och önskat intryck av ett allaktivitetshus och att de olika funktionerna i huset var ordnade fördelaktigt i relation till varandra. Det negativa, eller snarare de som juryn såg mindre positivt på, var att flera moment i husets karaktäristiska uttryck inte hade någon nödvändig bakomliggande funktion.

Förslags- och visionsbilder från ”Händelser vid vattnet”.

”Händelser vid vattnet”.

Kulturens hus idag

År 2007 blev dagens Kulturens hus klart och förslaget som valdes kan påstås varit ett bra val. På husets egen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppges antalet besökare vara 500 000 personer per år, vilket gör det en av Luleås och Norrbottens mest välbesökta platser.

Idag finns det förutom nämnda konsertsalar, stadsbibliotek och konsthall också bland annat konferensrum, turistbyrå, restaurang och café att tillgå i kulturhuset på totalt 14 000 kvadratmeter.

--

Vill du besöka eller veta mer om vad som händer i Kulturens hus? Besök deras hemsida här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Önskar du att vi berättar mer eller uppmärksammar någon annan fastighet eller byggnad i Luleå? Maila adam.larsson.englund@lulea.se

Källor:

kulturenshus.com Länk till annan webbplats.

visitlulea.se Länk till annan webbplats.

arkitekt.se Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Bild/visionsbilder: Adam Larsson Englund och arkitekt.se

Logotyp