Så behåller du hemmet varmt i vinterkylan

Vintern är här sedan en tid tillbaka och förra veckan var den kanske i sitt kallaste slag. Vårt Luleå frågade Caroline Forsberg, energirådgivare på Luleå kommun, om lite tips och trix för hur Luleåborna kan behålla sitt hem varmt nästa gång det är kallare än normalt.

Bildmontage med vybild över Luleå, stearinljus och is vid fönster.

Luleåborna möttes av kyla förra veckan.

När Luleåborna gick tillbaka till sina arbeten efter nyårsdagen möttes de flesta av en kyla som heter duga. Från 27 till 37 minusgrader uppmättes på vissa håll och för Caroline Forsberg, energirådgivare på Luleå kommun, låg temperaturen någonstans mittemellan. Nu går vi förvisso mot varmare dagar, men vad kan du göra nästa gång då kylan är tillbaka?

– Mitt första tips är att ta på ett extra lager kläder och varma tofflor. Sedan kan man också rulla ihop filtar och lägga på trösklar och fönsterbrädor där det drar. Vädra kort och intensivt och stänga tilluftsventiler under den kallaste perioden är andra tips, säger Forsberg och fortsätter:

– Bor du hus så kan det vid sträng kyla vara bra att vara återhållsam med varmvatten så att värmesystemet kan använda energin till enbart uppvärmning. Det är extra viktigt om man har värmepump som värmekälla.


Vid sträng kyla

Vidare berättar energirådgivaren att vi bör vara beredda på det värsta:

– Vid sträng kyla ökar också belastningen på elnätet och då ökar risken för elavbrott. Det kan i sin tur leda till att teknik som styr uppvärmning och ventilation slås ut. Förbered med ett krispaket som kan innehålla gasolvärmare, gasolkök och mat som är enkel att tillaga. Vattendunkar och ljus. En batteriradio och extra batterier för att hålla sig informerad, säger Forsberg.

 

Se till att spola

Under veckan där temperaturen var som lägst uppstod problem med vattenledningar. Thomas Andersen är projektansvarig på Luleå kommun och fick under perioden handskas med flera skador. Han menar att det kan vara bra att spola då och då för att slippa skador på vattenledningar:

– Det är väl mitt främsta tips, spola ibland för att få lite cirkulation i ledningarna. Sedan kan du kontrollera att värmen är igång och sätt in extra värme via till exempel en värmefläkt, extra element eller brasa vid behov, säger Andersen och fortsätter:

– Sedan ska man vara lite uppmärksam dagarna efter och höra av sig till Lumire eller någon rörfirma om allt inte verkar som det ska.

Bild på vatten som spolas från en kran och en hand.

Spola ibland för att få cirkulation i ledningarna.

Tips från Caroline Forsberg och Luleå kommun på saker du kan göra för att behålla värmen i hemmet:

  • Se till så att det inte står möbler eller hänger gardiner framför elementen. Luften behöver kunna cirkulera för att värma ditt hem.
  • Häng upp gardiner eller filtar för fönstren och innanför dörrar nattetid för att minska värmeläckaget. Har du persienner fäll ned dem på natten.
  • Stäng dörrar till rum som inte används så blir volymen som ska värmas upp mindre.
  • Se till så att det finns väl fungerande tätningslister i dörrar och fönster.
  • Lägg mattor överallt på golvet, särskilt längs ytterväggar.
  • Använder du hushållsapparater som alstrar värme, som till exempel ugnen vid matlagning eller torktumlaren efter tvätt, låt luckor och dörrar stå öppna efteråt för att låta värmen sprida sig.
  • Tänd levande ljus och värmeljus.
  • Sov i sovsäck under täcket om det är väldigt svalt i sovrummet.
Bild på värmeljus.

Levande ljus och värmeljus är bra för att få värme i hemmet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto: Luleå kommun, Pixabay och Pexels

Logotyp