Så bra är Luleå­borna på käll­sortering

Under hösten har Lumire genomfört en undersökning för att se hur stor andelav Luleåbornas avfall som hamnar i rätt avfallskärl hemma. Undersökningen har genomförts under många år och flera svenska kommuner deltar. Årets resultat visar att Luleåborna är snäppet bättre än snittet för övriga Sverige.

Elin Fredriksson på Lumires avdelning för kvalitet, miljö och arbetsmiljö berättar mer.

– Det vi ser är att matavfallet som samlas in nu har blivit ”renare” jämfört med år 2015, det vill säga att det inte slängs så mycket annat än just matavfall i det bruna kärlet. Och det är viktigt för att förädlingen till biogas ska fungera, berättar Elin Fredriksson och lägger till:

– Dock ser vi att det finns mer matavfall att samla in som idag hamnar i kärlet för restavfall, det som tidigare benämndes som brännbart. Den senaste plockanalysen visar att ca 0,7 kilogram matavfall per hushåll och vecka hamnar i restavfallet, vilket motsvarar 18 procent av soppåsens innehåll i vikt.

Två personer i gula arbetskläder står framför en hög av sopsäckar.

– Varför så många förpackningar hamnar fel? Kanske är det fortfarande oklart vad som menas med en förpackning, eller också handlar det om att man upplever tidsbrist eller brist på ork att sortera rätt, funderar Lumires Per-Anders Adolfsson. På bilden syns han tillsammans med Lumires Elin Fredriksson, båda arbetar inom avdelningen för kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

När det gäller kärlet för matavfall är det idag ca 94 procent som slängs rätt. Det som sorteras fel generellt är framför allt blöjor, kattsand och förpackningar av papper och plast. Dessutom kastas en del onödigt matavfall i kärlet för matavfall, det vill säga mat som hade kunna ätas.

Så hur står sig Luleåborna mot övriga Sverige? I branschorganisationen Avfall Sveriges Länk till annan webbplats. senaste rapport framgick att över 60 procent av det som slängs som restavfall skulle kunna materialåtervinnas eller behöver omhändertas på annat sätt. Här ingår bland annat matavfall, förpackningar och returpapper. Enligt Lumires senaste plockanalys hamnar motsvarande siffra för Luleå på 57 – 58 procent, vilket innebär att Luleåborna är några procent bättre än genomsnittet.

Något som påverkat resultatet i positiv riktning är att mängden förpackningar och tidningar minskat något, dock utgör detta fortfarande 30 procent av hushållens avfallspåse trots att förpackningarna istället hade kunnat materialåtervinnas.

Många Luleåbor är intresserade och vill göra rätt. Vilka små förändringar kan göra stor skillnad?

– Om vi ska välja ett tips, skulle vi bli väldigt nöjda om vi alla såg till att sortera förpackningar på rätt sätt. Då blir vi bäst i Sverige, säger Elin Fredriksson avslutningsvis.


FAKTA

  • 57 – 58 procent av det Luleåborna slänger i soppåsen skulle kunna återvinnas, t ex förpackningar som skulle kunna källsorteras (genomsnittet för Sverige är 60 procent)
  • 18 procent av det som Luleåborna kastar i soppåsen skulle kunna slängas som matavfall (0,7 kg)
  • 94 procent av det som slängs som matavfall är korrekt sorterat
  •  

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Lumire

Logotyp