Så går vaccineringen inom Luleå kommun

De flesta brukare på Luleå kommuns äldreboenden har fått sin andra dos. Onsdag startade vaccineringen av den andra dosen för hemsjukvårdspatienter. Av kommunens vård- och omsorgspersonal har drygt 1 100 personer vaccinerats med första dosen.

Alla äldreboenden utom två har fått den andra dosen vaccin. Västberga och Forsbacka får sin andra dos i slutet av denna vecka eller i början av nästa. Det finns även enstaka brukare på övriga äldreboenden som ännu inte fått andra dosen på grund av till exempel sjukdom.

Onsdag startade kommunen vaccineringen på Coop Arena igen. Nu är det främst hemsjukvårdspatienter som får sin andra dos. Region Norrbotten har också börjat vaccinera personer med hemtjänst.

Vaccineringen på Coop Arena har dragit igång igen. Under onsdagen var det hemsjukvårdspatienternas tur, där de flesta fick sin andra dos. Leveransen av antalet doser styr vaccinationstakten.

– En vaccinleverans har blivit försenad på grund av snöstorm i Tyskland, men det vi har räcker till ett antal hemsjukvårdspatienter. Förhoppningsvis är leveransen framme imorgon torsdag och då kan vi vaccinera fler, säger Lena Kruse, verksamhetschef och vaccinationsansvarig i Luleå kommun.

Anledningen till att brukare får komma till Coop Arena är att Pfizer/Biontechs vaccin är känsligt och helst inte ska transporteras när det har tinat upp.

– Vi har även fått en del doser med Modernas vaccin. Det är inte lika känsligt, så vi har vaccinerat några hemsjukvårdspatienter i hemmet, berättar Lena Kruse.

Nya rutiner för överblivna doser

I veckan kom också nya rutiner från Region Norrbotten. Överblivna doser ska endast ges till grupper inom fas 1. Pfizer/Biontechs och Modernas vaccin ska dessutom reserveras för personer över 65 år.

– Vår vård- och omsorgspersonal som ännu inte fått sin första dos måste vänta på AstraZenecas vaccin. Har vi överblivna doser och ingen i de prioriterade grupperna att ge dem till, ska vi kontakta Region Norrbotten som godkänner eventuella avvikelser, säger Lena Kruse.

Vänta med besöket på äldreboendet

Även om vaccineringen har kommit en bra bit på vägen ser kommunen gärna att anhöriga väntar med besök på äldreboenden.

– Det tar ungefär en vecka efter att man fått båda doserna innan man har fullgott skydd. Alla boenden är inte heller fullt vaccinerade ännu. Därför önskar vi att anhöriga väntar med besök ett tag till, säger Lena Kruse.

FAKTA

Text: Susanne Lundblom

Foto: Eva Sundgren

Logotyp