Succé för Cykelforum

Det var fullsatt i konferenslokalen under årets cykelforum som genomfördes för andra året i rad. Närmare 130 aktiva och blivande cyklister lyssnade till föreläsningar i ämnen som hälsa, miljö, vardagspussel och framtiden genom innovationer. Allt ur perspektivet cykel och cykling.

– Det ligger i tiden. Folk är mer medvetna om fördelarna med att välja cykeln. Både privat och som en insats för hållbar utveckling, säger Helena Lindvall vid Luleå kommun.

Det blev en toppendag i cykelns favör. Här ses arrangörsgruppen tillsammans med föreläsaren Emil Törnsten och Jonny Halvarsson från Kart- och mätsektionen på Luleå kommun.
Fr v. Dalibor Scentic, Helena Lindvall, Per Westermark, Johan Eriksson, Jonny Halvarsson, Emil Törnsten och Ida Persson.

        

Det var en bred och varierad mix av talare som tog plats på scenen under dagen. Stämningen växlade mellan strävsam entusiasm, krasst konstaterande, framtidstro och glada skratt. Professor Peter Schantz från gymnastik och idrottshögskolan, Anna-Karin Lindqvist universitetslektor på LTU och trafikplanerare Anna-Klara Ahlmer inledde med berätta om forskning kring positiva hälsoaspekter med att välja cykeln framför bil.

David Sennerstrand berättade om konsten att leva utan bil och Johan Eriksson från Luleå kommun pratade utifrån rubriken miljö. Frågor som bland annat handlade om utmaningen att ge cykel och- gångtrafikanter mer plats i stadsmiljön där konkurrensen om trafikmiljön med bilisterna är en av de stora frågorna att hantera.

Livspussel och innovationer

Dagen fortsatte med fokus på livspusslet för att få vardagen att fungera som cyklist. Hur klarar man att få ihop restider, barn, shopping och större inköp till exempel. Emil Törnsten från Cykelfrämjandet introducerade en workshop med uppmaningen att samtala kring ämnet cykelinnovationer och surret av alla visionära idéer och förslag på nya lösningar var högt kring borden där deltagare satt. Dessa tankar och ideér kommer efter forumet att sammanställas av arrangörerna och delar av dessa kan förhoppningsvis förverkligas i Luleå framöver. Exempelvis föddes ett av förslagen, inomhusparkering i Kulturens Hus, på Cykelforum förra året och det förslaget har förverkligats under året.

Ta med cykeln på pendeltåg mellan Luleå och Boden i vår

– Det här är så oerhört intressant och inspirerande, sade Margareta Galming en av deltagarna om årets cykelforum. Margareta som också var den i publiken som lyckades bli lycklig vinnare av en sjuväxlad delbar minicykel som Charlotte Reinholt från Regionala Kollektivtrafik Myndigheten hade tagit med sig.

– Vi lanserar pendeltåg mellan Luleå-Boden den 1 april 2019 och på tågen kommer det att finnas möjlighet att ta med sig cykeln, sade Charlotte som under kampanjen för "Pendeln", som tåget kommer att kallas, har ytterligare 19 cyklar att lotta ut i olika sammanhang fram till premiären.

Politiker och organisationer

Förutom föreläsarna hade även politiker från Stadsbyggnadsnämnden vikt lördagen till att delta på forumet för att ta del av tankarna kring cykling i dagsläget och för framtiden. Även olika cykelorienterade organisationer såsom Cykelfrämjandet, Cykelstället, Naturskyddsföreningen och NTF Norrbotten (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) fanns på plats och berättade om sin verksamhet och visade innovativa produkter.

FAKTA

  • Det är andra året i rad som Luleå kommun arrangerar Cykelforum
  • NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik. NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.
  • Mer information om Cykelforum 2018 finner du via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Eva Sundgren

 

Logotyp