UF förbereder gymnasieelever för arbetslivet

Onsdagen den 22 februari hölls den stora UF-mässan på Luleå Energi Arena. På mässan samlades unga företagare från hela länet för att visa upp sina produkter och tävla.

– Det roligaste är att man har fått ett kvitto på att det går att ta en idé och göra den till verklighet, säger Philippa Bogren, elev på Luleå Gymnasieskola.

Under gymnasiets andra och tredje år har eleverna på Luleå Gymnasieskola möjlighet att starta och driva ett UF-företag. De får starta, driva och avveckla företaget på egen hand med stöd av lärare och utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet. Varje år tar nya spännande idéer form. På mässan fanns allt från kläder, drycker, mat, ritblock och ljus.

– Vi har gjort ett kortspel som riktar sig till barn och barnfamiljer. Syftet med spelet är att stärka individer och bidra till ökad gemenskap. I spelet finns positiva påståenden som till exempel “du är rolig” och “du är snäll”, säger Philippa Bogren, elev på Luleå Gymnasieskola.

Fyra elever i en färgglad monter.

UF-företaget Smiley UF som har tagit fram ett spel för barn. På bild syns medlemmarna Alva Sundbom, Nikan Sinaiee, Mira Hansson och Philippa Bogren.

Eva Lindbäck, gymnasiechef, Luleå kommun:
– UF är ett bra utbildningsverktyg. Forskning visar att elever som drivit UF-företag under sin studietid klarar sig bättre på arbetsmarkanden och i högre grad blir företagare – därför är det viktigt att vi strävar efter att flera av våra program ska arbeta med UF. Programmen i gymnasiebyn samverkar ockcså med arbetsliv och näringsliv på många andra sätt, allt för att eleverna ska se alla möjligheter som den spännande samhällsutvecklingen i vår region innebär.

Erfarenheterna av att driva UF-företag blir viktiga för framtiden.
– För eleverna blir steget att driva företag efter gymnasiet mycket kortare. Man har redan fått testa alla delar, säger Camilla Hansson, ekonomilärare på Luleå Gymnasieskola.

En möjlighet att jobba med något man själv valt

Eleven Philippa Bogren:
– Den här tiden har stärkt mitt självförtroende! Speciellt när det gäller att ta för mig, våga prata med människor och sälja.

Att driva UF-företag är något som många elever uppskattar. Till skillnad från det övriga skolarbetet har man en möjlighet att jobba med något man väljer och formar själv.

– Det var kul att planera i starten. Då fick man använda sin kreativa sida. Sen var det spännande att få åka ut till företag och sälja in idéen, säger Neo Svanberg, elev på Luleå Gymnasieskola.

För många är detta det första steget ut i arbetslivet, en inblick i hur företagsamhet ser ut på riktigt, utanför skolan.
– Jag har lärt mig hur mycket jobb, driv och arbete som krävs för att utveckla ett företag, säger Neo Svanberg.

Översiktsbild över en stor mässhall.

– Vi är här på mässan för att visa upp vårt företag. Det är kul att inspireras av andra företag och konkurrenter, säger Neo Svanberg, elev på Luleå Gymnasieskola.

FAKTA

  • Ett UF-företag består vanligtvis av tre till fem medlemmar och drivs inom ett eller fler ämnen på alla gymnasieprogram.
  • Målet är att 1000 elever i Norrbotten varje läsår ska testa att driva ett UF-företag
  • Ungefär var treje gymnasieelev provar att driva ett UF-företag.
  • Läs mer hos Ung Företagsamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Lovisa Olovsson

Logotyp