Unikt arbete med minoritetspråk

Luleå kommun redovisar i sin årliga rapport arbetet med förvaltningsområden för de samiska språken, meänkieli och finska. Kommunstyrelsen föreslås godkänna rapporten som beskriver vilka åtgärder kommunen genomförde under 2018.

Luleås första tvåspråkiga förskola öppnas i höst. Personal på Charlottendals tvåspråkiga förskola (fr v): Annica Backman, verksamhetschef, Kirsi Lagerdahl, förskolechef samt metodutvecklarna Josette Kobylak och Nils-Bertil Heikka.

För att stärka de nationella minoriteternas rättigheter samt minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, jiddish, romani chib trädde en ny lag i kraft den första januari som ålägger kommunerna utökade skyldigheter om information, samråd, förskola och äldreomsorg i minoritetsspråken.

Från och med i höst startar en väsentlig tvåspråkig verksamhet i Charlottendals förskola, det innebär att nordsamiska, meänkieli och finska kommer vara normen i dessa barngrupper.

Arbetet inom barn- och utbildningsförvaltningen är unikt i Sverige. Inom äldreomsorgen finns gott om finsk- och meänkielitalande personal.

FAKTA

  • Luleå kommun är förvaltningsområde i finska, meänkieli och samiska. Det innebär att en person som har ett ärende hos kommunen har också rätt att använda dessa språk i sina kontakter samt få skriftlig översättning av beslut som myndigheten har fattat.

  • Sedan hösten 2017 har Barn- och utbildningsförvaltningen (buf) arbetat med att utveckla vision och strategier för arbetet med nationella minoriteter. Arbetet omfattar hela buf och rör samtliga fem nationella minoriteter. Särskilda satsningar görs gällande Luleås förvaltningsspråk; meänkieli, samiska och finska.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila, Charlotte Högnelid

Foto: Charlotte Högnelid

Logotyp