Uppfräschad fritidsgård öppnar på nytt

Med biorum, större ytor, ommålade väggar och tre nya ungdomscoacher öppnar Råneå fritidsgård och mekverkstad på nytt efter fyra månader.

– Både vi och ungdomarna har längtat, säger fritidsledaren Frida Pettersson, som slår upp portarna igen den 16 april.

När Råneå fritidsgård och mekverkstad stängde för julledigt hade coacher och ungdomar tillsammans precis ställt iordning ett mysrum i mekverkstaden. Att det skulle dröja fyra månader innan soffhörnan kunde tas i bruk igen hade ingen kunnat ana.

Snart fylls sällskapsrummet i Råneå fritidsgård av skratt och prat igen.

Biorum i platåer

– Det kom skarpare restriktioner på grund av pandemin, vilket sammanföll med att några av våra ungdomscoacher slutade, säger Frida Pettersson, som är ansvarig för verksamheten.

Hon tog tillfället i akt att renovera och fräscha upp fritidsgården, parallellt med att rekryteringen av ny personal pågick.

Väggar har målats, möbler renoverats och ett biorum med soffor i olika platåer har byggts. Fritidsbanken har flyttat ut, vilket ger verksamheten ytterligare ett rum.

– Där blir det en kreativ skaparverkstad. Den ska ungdomarna få vara med och ställa iordning, säger Frida och berättar att fritidsgården har delat in huset i olika aktivitetsytor.

Här finns bland annat en tv-spelshörna, musikrum, en yta för sällskapsspel och plats för pingisbord.

Råneå

Frida Pettersson längtar efter ungdomarna, som är välkomna till Råneå fritidsgård och Mekverkstad igen från 16 april. Väggen har hon målat i väntan på öppningen.

Nya ansikten

När verksamheten öppnar igen finns tre nya ungdomscoacher på plats. Alla är timanställda och har sin huvudsakliga sysselsättning på annat håll.

– De är utvalda utifrån att bakgrund, kompetenser och intressen passar verksamheten, säger Frida.

Annica Hansson jobbar som lastbilschaufför och har tidigare drivit ungdomsgård i Vitådalen. Magnus Lundberg jobbar som maskinförare. Han gillar att vandra i fjällen och att renovera bilar. Einar Kling är idrottare och gymnasieelev, som också jobbar extra som badmästare.

– De är en trio som tillför nya influenser. Viktigt är att alla känner sig hemma i verkstadsmiljö då vår mekverkstad är en stor del av verksamheten, säger Frida och berättar att garaget är så populärt att det, före pandemin, ofta fanns 45 unga på plats samtidigt.

Epor och mopeder rullar in

– Tjejerna och killarna fyller verkstaden med epor, bilar, mopeder, skotrar, gräsklippare – ja, allt som har en motor. De lär av varandra och vår personal coachar dem i hur de ska planera för ett lyckat projekt.

råneå

Mekverkstaden brukar vara välbesökt. Nu öppnar den igen!

Under vintern har vuxenutbildningens bilmekanikerutbildning huserat i mekverkstaden, i väntan på att flytta till egna lokaler i Kallax. Frida berättar att det har varit ett givande erfarenhetsutbyte, och något som ungdomarna kommer att få ta del av när mekverkstaden öppnar igen.

– Vi planerar bland annat att göra studiebesök hos mekanikerutbildningen framöver, säger Frida, som längtar efter att träffa alla ungdomar igen.

Snart fylls musikrummet av trummande och pianoklink, och snart skruvas och svetsas det i verkstaden igen.

– Vi har otroligt fina ungdomar, och jag har förmånen att följa många av dem från tidiga tonår till vuxenlivet. Det är nog det allra bästa med det här jobbet, säger Frida.

FAKTA/Råneå fritidsgård och mekverkstad

  • Fritidsgården och mekverkstaden ligger i varsin byggnad, som är cirka 250 kvadratmeter vardera.
  • Verksamheterna öppnar på nytt den 16 april.
  • Öppettider för Råneå fritidsgård är fredag och lördag klockan 18-21.
  • Alla kontaktytor desinficeras regelbundet av personalen och besökarna uppmanas att tvätta händerna och hålla avstånd samt bara besöka verksamheterna när de är helt symtomfria.
  • På grund av pandemin och rådande restriktioner tar verksamheterna bara emot 10 ungdomar åt gången.
  • Öppettider för mekverkstaden är onsdag och torsdag klockan 17-21.
  • Fritidsgården vänder sig till unga mellan 13 och 15 år. mekverkstaden är öppen för unga mellan 13 och 20 år.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Frida Pettersson

Logotyp