Visionerna om isbanan läggs på is

I drygt ett år har projektet Visioner i Norr pågått. Designers, arkitekter och gestaltare har arbetat fram innovativa idéer för hållbar samhällsutveckling i Norrbotten och Västerbotten. Sex utvalda team har inventerat och analyserat platser, förutsättningar och behov på utvalda geografier i samarbete med kommunerna Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå, Skellefteå och Umeå. Nu har tre team valts ut för att fortsätta med sina visioner.

Urvalet av teamen som går vidare i processen är gjord av en jury vid Rådet för levande hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling. De tre teamen som får fortsatt förtroende med sitt arbete är När horisonter möts - Gällivare, Team - Berätta mig vidare i Kiruna och team VEX i Umeå. Detta betyder att Luleås team som hade utvecklingen av isbanan som sitt projekt inte fortsätter med sitt arbete där visionen var att etablera ett landmärke och en mötesplats på isen i form av ett vintertorg.

Illustration där snövallarna ramar in Vintertorget på ett tydligt sätt och är placerade i förhållande till varandra så att mindre, mer intima rum skapas vilka tillsammans skyddar från vind i alla väderstreck. De sluttande snövallarna och snirkliga dragningarna bjuder på fina siktlinjer ut från torget. De större vallarna placeras så att de vänder sig mot solen främst i syd/västlig riktning och skyddar mot den återkommande nordvästliga vinden.

Team Luleås förslag var att genom etablering av byggnadsverk i form av skulpterade snövallar, en alternativ dragning och tillförandet av objekt skapa Luleå Vintertorg mellan Södra hamnplan och Gråsjälören. Läget var tänkt att fånga upp flöden av människor som rör sig längs Isbanan och uppmuntrar, med sitt relativt landnära läge, även de som inte kan eller vill ta sig hela vägen till Gråsjälören ut på isen.

– Vi såg utmaningar med att få till riktiga modeller av Vintertorget som teamet arbetat fram denna säsong, men är väldigt positiv till det arbete dom har lagt ner för att skapa utveckling av isbanan och områdena som ansluter till isen, säger samhällsstrateg Jenny Lindberg vid Luleå kommun.

Redovisning Visioner i Norr 2025. Panlesamtal i Stockholm. På Arkdes. Luleå kommuns representant Jenny Lindberg. Infrastrukturminister Andreas Carlson.

Flera hundra deltagare deltog på Arkdes i Stockholm då teamen i Visioner i norr presenterade sina rapporter med innovativa förslag för att skapa långsiktigt hållbara livsmiljöer i Norrbotten och Västerbotten. Seminariet inleddes av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och under dagarna bjöds på fördjupande samtal med team, deltagande kommuner och experter.

– Oavsett om team Luleå inte gick vidare i projektarbetet har vi genom dem fått till en bra dialog mellan förvaltningarna, vilket är mycket värdefullt för den framtida utvecklingen av isbanan, som vi givetvis hoppas kunna genomföra framöver på något vis, fortsätter Jenny Lindberg.

FAKTA

  • Visioner i Norr är ett undersökande innovationsprojekt för att arbeta med samhällsutvecklingen som pågår i Västerbotten och Norrbotten.

  • Bakom satsningen står Rådet för levande städer, projekt lett av ArkDes, i samverkan med Vinnova, Energimyndigheten, Formas och Boverket. Satsningen är ett nära samarbete med kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.

  • Utmaning team Luleå: Går det att bygga vidare på denna lokala pärla, som varje år drar tusentals människor under vintermånaderna, för att sedan smälta bort under midnattssolen?

  • Se de filmade presentationerna och ta del av teamens innovativa arbeten och rapporter här: https://arkdes.se/gestaltad-livsmiljo/praktiknara-forskning/visioner-i-norr-steg-2/ Länk till annan webbplats.
  • Deltagare Team Isspår – Luleå. Annica Doms, industridesigner, Jan Forsmark, ljusdesigner, Nina Lintzén, is- och snöforskare Luleå Tekniska universitet, David Doms, Industridesigner. Helena Lannér och Sam Keshavarz, landskapsarkitekter.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren
Foto: Sima Korenivski
Övergripande skiss av Luleå Vintertorg: Team Isspår

Logotyp