”Demokratifrågor ligger mig varmt om hjärtat”

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare! får du möta personalen inom kommunen. Den här veckan träffar vi Andreas Jönsson som jobbar som demokratistrateg på kommunstaben.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på 300 olika befattningar. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

Andreas Jönsson, samhällsstrateg med inriktning mot demokrati på Luleå kommun.

Hej Andreas! Vad gör en demokratistrateg?

­‒ Varje styrelse och nämnd på kommunen har ett ansvar för medborgardialog och inflytandefrågor, där är min uppgift att stötta och hjälpa till. I min roll ingår också att utveckla dessa frågor och se vad som är viktiga komponenter i en demokrati. En del av det arbetet handlar om hur vi skapar trygghet och arbetar brottsförebyggande. Kommunen har dessutom en lokal överenskommelse med civilsamhället, där är jag med och ordnar årliga dialogträffar.

Hur ser en vanlig dag ut för dig på jobbet?

‒ Det kan vara väldigt varierande, vissa dagar är det mycket möten. Det kan till exempel handla om hur vi implementerar barnkonventionen i kommunen eller ser över lägesbilden för barn och unga, ur ett brottsförebyggande perspektiv. Det kan också handla om att planera för dialog med civilsamhället. En dag kan vara ganska koncentrerad kring en fråga, medan andra dagar kan jag vara involverad i många olika saker.

Hur länge har du jobbat inom Luleå kommun?

‒ Sedan 1 mars 2019.

Vad har du jobbat med tidigare?

‒ Jag har jobbat som konsult mot kommun- och regionsektorn. Då jobbade jag mycket med kommunal revision, utbildning och rådgivning.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

‒ Demokratifrågor överhuvudtaget ligger mig varmt om hjärtat. Det är ett intresse som jag har haft sedan jag läste statsvetenskap. Bara att få vara nära de frågorna är jätteroligt. Det bästa med mitt jobb är också allt folk jag får träffa, allt från politiker, tjänstemän, personal till medborgare. I mitt jobb får jag också lära mig mycket, det är som en ständig kompetensutveckling.

Vem är Andreas Jönsson?

  • Ålder: 41 år
  • Yrke: Samhällsstrateg med inriktning mot demokrati (demokratistrateg)
  • Det bästa med Luleå: En otroligt vacker kommun med både stad, landsbygd och skärgård – gröna ytor, skog och vatten vart man än vänder sig. Därtill trygg och bra för mina barn att växa upp i.

Text: Matilda Frölin
Foto: Frank Rizo, Luleå kommun

29 april 2020

Logotyp