Ett nytt liv i norra Sverige lockar nederländare

Närmare 60 personer från Norrbotten tog emot besökarna i Arctic Swedens monter på årets upplaga av Emigration Expo i Nederländerna. Efter fjolårets stora genomslag var intresset för norra Sverige ännu större i år. Cirka 12 000 personer kom till Europas största emigrationsmässa med drömmar om ett nytt liv.

Arctic Sweden-montern på plats med tolv av länets kommuner, Region Norrbotten, EURES Sweden Arbetsförmedlingen och Luleå tekniska universitet. Foto: Nino Pels.

Precis som i fjol blev Arctic Sweden det stora dragplåstret i Scandinavian Hall. Trots att det var varmt, trångt och högljutt, var trycket där påtagligt högre än i övriga mässhallar. Sida vid sida stod Region Norrbotten, tolv av länets kommuner, EURES Sweden Arbetsförmedlingen och Luleå tekniska universitet. Arctic Sweden-montern lockade främst nederländare, men också en del fransmän, italienare, belgare och tyskar.

– På årets mässa har vi träffat väldigt många människor som renderat längre och mer fördjupade möten, vilket är en skillnad från förra året. Vi från Luleå kommun har haft hundratals fördjupade samtal, varav minst 85 personer, många med partner eller familjer med barn, som gett oss sina kontaktuppgifter. Dessa personer har starkt intresse och långt gångna planer på att flytta. Nu återstår jobbet att upprätthålla kontakten och bidra till att dessa människor flyttar till Luleå. Vi är ett gäng som samarbetar för att dessa kontakter ska få bästa möjliga mottagande, för min del handlar det om att fånga kompetenser och anordna möten för oss inom kommunen, säger Åsa Thomtén Jacobsson, HR-strateg på Luleå kommun.

Åsa Tomtén Jacobsson, HR-strateg Luleå kommun

Åsa Tomtén Jacobsson berättar om möjligheterna som Luleå har att erbjuda. Foto: Nino Pels.

Ambassadörer på plats

Luleå kommun hade i år tagit med sig två ambassadörer, Shannon Franssen och Arjoen Voorneman, som själva flyttade från Nederländerna till Luleå direkt efter fjolårets mässa.

– Fantastiskt roligt att få vara med här i år igen, men att nu istället få guida andra att göra samma resa. Det känns extra bra att få hjälpa andra landsmän att förverkliga sin dröm, säger Arjoen Voorneman.

– Det här med att flytta kan vara ganska komplicerat, så det känns fint att få vara en hjälpande hand tillsammans med kommunen, fyller Shannon Franssen i.

Arjoen Voorneman och Shannon Franssen

Arjoen Voorneman och Shannon Franssen fanns med som ambassadörer i Luleå kommuns monter för att berätta om sin flytt från Nederländerna till Luleå efter fjolårets mässa. Foto: Nino Pels.

Fullsatta seminarier

På två överfulla seminarier lyssnade närmare 280 mässbesökare på fyra av Arctic Swedens nederländska ambassadörer. De vittnade om ett varmt välkomnande, en mentalitet som liknar hemlandets, ett språk som är lätt att lära sig, naturupplevelser i vardagen, en aktiv livsstil utomhus och glädjen i årstidernas växlingar. De kunde också berätta om VAB, föräldraförsäkring och gratis skollunch.

Cornelis Uittenbogaard och Gabrielle Knobbout från Nederländerna som flyttat till Norrbotten

De 120 sittplatserna tog snabbt slut bägge dagarna när Arctic Sweden hade seminarium. Människor stod längs väggarna och satt på golvet när Cornelis Uittenbogaard och Gabrielle Knobbout (båda ursprungligen från Nederländerna) berättade om livet i Norrbotten.

Allt detta var ljuv musik i många mässbesökares öron. Deras anledningar att emigrera liknade varandra: dyra bostäder, trafikstockningar, ständig stress och en längtan till natur, lugn, tystnad och vintrar som erbjuder något annat än regn. Flera beskrev sin situation som ohållbar och att de måste emigrera för barnens skull.

– Vi vill komma ut ur ekorrhjulet. Vi söker mer natur, mer tystnad, mer tid för att se våra barn växa upp, sade sjuksköterskan Anouk van Oostveen som lämnade sina uppgifter till Region Norrbottens HR-avdelning.

2023 emigrerade 190 000 personer från Nederländerna, i genomsnitt 520 personer om dagen eller drygt 1% av befolkningen. Många som besökte årets mässa har satt upp mål om att flytta om några veckor, ett halvår eller inom ett par år och studerar redan svenska för att förbereda sig.

Heleen Kurpershoek och hennes bror Tom planerar en flytt till norra Sverige under sensommaren. De har redan bokat en resa för att bland annat besöka Luleå.

– Nederländerna är väldigt trångt, så jag söker mer närhet till naturen, tystnaden och en plats där det inte fullt lika mycket människor, säger Heleen.

Heleen Kurpershoek, Monica Backman och Tom Kurpershoek

Syskonparet Heleen och Tom Kurpershoek besöker Luleå i maj. Här flankerar de Monica Backman från Luleå kommun.

Viktig kugge

Arctic Sweden-delegationen hade en viktig resurs i form av Kirsi Paloniemi Lundqvist från EURES Sweden Arbetsförmedlingen. EURES är ett nätverk som stöttar arbetskraftens rörlighet inom EU. Genom EURES kan den som vill emigrera få tillgång till bidrag för språkkurser, intervjuresor och omlokalisering. Kirsi har också ett stort kontaktnät och mycket god kännedom om arbetsmarknaden i Norrbotten. Hon är en viktig kugge i det maskineri som nu ska hjälpa mässbesökare att ta steget till Norrbotten.

– Deras utsikter är goda. En hel del av dem vi mötte i fjol har redan jobb och har flyttat, eller är på väg att få jobb, säger Kirsi.

Kirsi Paloniemi Lundqvist från EURES Sweden Arbetsförmedlingen

Kirsi Paloniemi Lundqvist från EURES Sweden Arbetsförmedlingen var med redan i fjol och har hunnit hjälpa många mässbesökare till jobb i Norrbotten. Foto: Nino Pels.

Lotsar vidare

Genom Arctic Sweden-samarbetet blir helheten större än summan av delarna. Kommunerna står sida vid sida och kan vid behov lotsa vidare en mässbesökare. Det kan vara att en inflyttare söker en viss profil på arbetslivet eller kanske är ute efter kust, fjäll eller jordbruksmark. Varje inflyttare som hamnar på rätt plats och rotar sig, är en vinst för Norrbotten.

– Att arbeta med befolkningsförsörjning och kompetensförsörjning är ett strategiskt och långsiktigt arbete. Vi jobbar tillsammans, inte bara på Expo utan året om för att vi ska bli fler norrbottningar. Exemplet Arctic Sweden visar vilken kraft och energi som föds när vi står sida vid sida och jobbar för Norrbottens bästa, för platsen vi älskar. Det tar vi med oss framåt – för vi kommer att behöva ta oss an en rad utmaningar tillsammans, under många, många år, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Maria Näslund och Sara Stylbäck Vesa
Foto: Nino Pels och Maria Näslund

Logotyp