"Det är hållbarheten som driver mig"

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Lena Bengtén som jobbat på kommunen sedan 1990-talet. I sin roll som strateg hjälper hon till att navigera mot framtidens hållbara Luleå.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Hållbar utveckling på riktigt kommer att förändra allt, berättar strategen Lena Bengtén. Här ägnar hon sig åt sitt intresse att segla med båten Avalona.

Hej Lena! Vad har du för jobb?

– Jag är strateg på kommunstaben. Jag brukar säga att jag arbetar med hållbar utveckling när det ska vara kortfattat. Jag är med när det handlar om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet och om att planera på lång sikt. Jag håller på med våra övergripande mål till 2040 Länk till annan webbplats., omvärldsbevakning Länk till annan webbplats. och förändringar i vårt sätt att styra och utveckla kommunen.

– Hållbar utveckling på riktigt kommer att förändra allt och vi vet inte riktigt hur ännu, det är spännande tycker jag.

Hur länge har du jobbat på Luleå kommun?

– Tiden går och nu har jag gjort trettio år. Pensionen finns nu inom räckhåll, men det är fortfarande roligt att jobba och jag lär mig nytt hela tiden. Jag började på kommunen i början på nittiotalet med miljökontoret och har bytt förvaltning flera gånger. Resan har gått från miljö till hållbarhet. Det är hållbarheten som driver mig.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag får fundera och klura varenda arbetsdag. Hur ska vi hantera de stora utmaningarna och tänka på nytt sätt?

Vad gör du på fritiden?

– Textilt hantverk och broderi. Segling med båten Avalona. Skidåkning fritt och i spår. Går på konserter, utställningar, teater och bio.


Det här är Lena Bengtén

  • Yrke: Strateg
  • Ålder: 62 år
  • Bor: Luleå centrum
  • Det bästa med Luleå: Den unika kombinationen av skidåkning och skärgård

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Foto: Privat

Logotyp