Från jord till tallrik: Skolelever skördar sin egen skolmat

Benzeliusskolans elever besöker Staffansgården för att lära sig mer om var deras skolmat kommer ifrån. Systrarna Livia och Laila är med och skördar ärtor och bär, samtidigt som kockarna Anna och Robert lagar mat med färska, lokala råvaror på plats.

Barnen hjälper till med skörden. En av gårdens hönor har i smyg fått kycklingar under en buske.

Livia, 8 och Laila, 9 är systrar och går på Benzeliusskolan. Tillsammans med sina kompisar besöker de Staffansgården, där en del av deras skolmat odlas. Mariah Johansson på Staffansgården visar sina odlingar och beskriver hur en bra ärtskida ser ut. Barnen skördar och provsmakar ärtor, bär och kryddor.

Systrarna uppskattar skolans mat, speciellt mexikanska rätter.

Livia och Laila berättar att skolmaten brukar vara jättegod. Favoriträtterna är tacos och texmexgratäng. När skolans kockar Anna Berg och Robert Falk beställer råvaror kommer de från bland annat Staffansgården. Idag lagar de mat på plats, på en muurikka över öppen eld. De båda uppskattar att kunna använda närproducerat.

– Otroligt har det varit. Jag har aldrig jobbat med så fina råvaror som nu. Jag vill ta vara på allt, till och med skalet, säger Anna Berg.

Mariah Johansson som driver Staffansgården är uppväxt inom odling.

– Jag brukar säga att jag mer eller mindre är född i ett trädgårdsland.

Mariah Johansson i ett av sina växthus.

Vad odlar ni på Staffansgården?

– Vi har tomater, gurka, potatis, lök och sen är det betor, kål, morötter… Ja, egentligen allt som går att odla. Men det jag brinner för är ju alla bären.

Förutom ett växande jordgubbsland odlar Mariah Johansson svarta och röda vinbär, krusbär och blåbärstry.

– Det mesta av våra varor säljer vi via Noah. Det är ju även därifrån som skolorna nu kan beställa från oss, så det är en fantastisk kanal för oss.

Återförsäljaren Noah har avtal med Luleå kommun och säljer småskaligt producerad mat från flertalet mindre gårdar i Luleåområdet. För Maria Johansson har det märkts av att kommunen har blivit en av kunderna.

– Ja absolut ja, men helt klart. Vi har beställningar varje vecka, som samlas ihop och så levererar vi på tisdagar, så det är ju jätteroligt. Det blir ju andra volymer får man säga då, av potatis, betor, morötter och tomater.

Kockarna serverar en ljummen skördesallad med hemlagade potatischips.

Annas recept på ljummen skördesallad med skogsbärsdressing och chips

Vill du också testa att laga den goda skördesalladen med betor, dressing och egna chips så finns receptet här Pdf, 622.6 kB..

FAKTA

  • Kommunen arbetar för att öka andelen närproducerade livsmedel och har under 2024 startat upp ett arbete som utgår från fokusområdena blomstrande livsmedelsnäring, god försörjningsförmåga av mat, god beredskap och hållbara livsmedel.
  • Idag är matproduktionen liten i Norrbotten och matberedskapen är låg.
  • Genom att främja småskaliga odlare och fler producenter bidrar kommunen till självförsörjning, beredskap och hållbarhet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och video: Malin Svedjeholm

Foto: Ida Lund

Logotyp