"Det bästa med mitt jobb är att få vara en del i den utveckling vi befinner oss i just nu."

I vår serie "Hej medarbetare!" får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Viktor Kåreborn, chef tillväxtenheten på Arbetsmarknadsförvaltningen.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Vill du söka jobb hos Luleå kommun? Här hittar du våra lediga tjänster! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktor Kåreborn, chef tillväxtenheten på Arbetsmarknadsförvaltningen.

Hej Viktor! Vem är du?

– Jag är en person som är väldigt intresserad av kompetensförsörjningsfrågor och har jobbat länge med det på olika sätt. Kompetensförsörjning hänger mycket ihop med vår kommande gröna samhällsomställning och tillväxt i Luleå. Nästan alla branscher kommer behöva kompetens framöver, både offentlig och privat, så det är en av de stora frågorna. Det blir jätteviktigt att vi har människor som jobbar med alla olika yrken. Det är en stor utmaning, men också en stor möjlighet för oss här uppe norra Sverige.

Vad gör du på jobbet?

– Jag, tillsammans med mina medarbetare, jobbar i ett team med kompetensförsörjningsfrågan. Vi utgår från fyra strategiområden där vi jobbar tillsammans med Boden. Jag jobbar även mycket med våra externa kontakter, näringslivet och andra projektorganisationer för att hitta möjligheter till nya projekt kopplat till tillväxt. Den unika situation vi befinner oss i idag har vi ju inte varit med om tidigare. Därmed vet vi inte alltid hur vi ska göra, men det gäller att prova och våga testa nya saker som vi inte gjort tidigare för att hitta nya lösningar. Vi gör väldigt mycket bra saker vilket resulterar i att vi hittar bitar till kompetensförsörjningspusslet. Sen gäller det att fortsätta det här arbetet för vi har stora utmaningar här framöver.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är utbildad lärare och har jobbat som det långt tillbaka i tiden, men har även jobbat länge på Arbetsförmedlingen med olika uppdrag. Sedan jag började på kommunen har jag jobbat med olika projekt kopplat mot kompetensförsörjning. Om man skulle beskriva mig så är jag nog en projektmänniska och i de allra flesta fall har mitt jobb varit kopplat till just kompetensförsörjningsområdet på olika sätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att få vara en del i den utveckling vi befinner oss i just nu. Det händer otroligt mycket i Luleå och i regionen, med den gröna omställningen som är så viktig både för oss här i Luleå, men i förlängningen även för Sverige i stort, och faktiskt hela världen. Men också att få vara med som en kugge i det maskineriet när det gäller att hitta möjligheter för vår tillväxt som en del i omställningen. Det känns otroligt spännande och jag är väldigt glad att få vara med och jobba med de här frågorna.

Vilka utmaningar finns det i ditt arbete?

– Det finns många utmaningar, men jag vill också se det som möjligheter utifrån Luleås utveckling framöver. Jag skulle emellertid vilja lyfta fram den kanske största utmaningen där vi vet att ett av våra mål är att vi ska bli 100 000 innevånare till år 2040. Jag känner att det är avgörande att människor som flyttar hit känner sig välkomna och väljer att stanna. Det här är nog en av de viktigaste frågorna, så att vi får människor som trivs, vill bosätta sig här och som därmed kan vara en del av vår resa framöver. Här finns massor av intressanta jobb inom olika branscher, men sen vet vi att de som flyttar hit inte enbart gör det för jobben, utan för hela livet. Därför handlar det även mycket om att det finns bostäder, möjlighet till rolig fritid, bra kulturutbud, bra skolor och barnomsorg med mera. De måste känna att hela livspusslet går ihop och upplevs bra för att de ska välja Luleå som sin bostadsort.

Vad är på gång här närmast?

– Vi har byggt upp en grundstruktur för hur vi ska jobba med kompetensförsörjning i Luleå tillsammans med Boden, så nu handlar det om att få i gång fler aktiviteter och få fler att flytta hit till norra Sverige. Vi måste ta emot dem på ett bra sätt och alla Luleåbor (och norrbottningar) behöver hjälpas åt i den här frågan. Just nu arbetar vi med att hitta bra konkreta lösningar för inflyttare och medföljande. Jag tror det handlar mycket om att både näringsliv och det offentliga samverkar, hitta lösningar och se möjligheter hur vi gemensamt ska jobba med kompetensförsörjning. Det sker redan nu genom en rad aktiviteter. Vi gör nu, tillsammans med näringslivet, flera olika rekryteringsevent riktade mot bland annat studenter bland annat. Den här frågan är så stor att en enskild inte kan göra det här på egen hand, utan vi måste hitta samverkan på olika sätt där vi hjälps åt. Det här är något vi ska bidra med i vårt arbete i att samordna kring dessa frågor, där vi till exempel tar fram smidiga utbildningssatsningar tillsammans med näringslivet.

Vad gör du på fritiden?

– Jag gillar musik och att gå på konserter. Min favoritartist är Håkan Hellström, ser fram emot hans konsert i Piteå till sommaren. Att laga mat - helst grilla, sommar som vinter - är också något jag tycker om att göra. Att vara i stugan och träna är ytterligare aktiviteter jag uppskattar. En annan favoritsysselsättning är att spela datorspel, vilket jag gjort sedan jag var väldigt ung.

Mer om Viktor Kåreborn

  • Yrke: Chef på tillväxtenheten, Arbetsmarknadsförvaltningen
  • Ålder: 54 år
  • Bor: I Bälinge
  • Intressen: Musik, att grilla, att vara i stugan, att träna och att spela datorspel
  • Det bästa med Luleå: Jag får ett leende på läpparna när jag tänker på Luleå. Det är nog helheten på något sätt. Vi har stad, landsbygd och hav, många otroligt fina omgivningar och trevliga människor som gör att man trivs här.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & Bild: Maria Näslund

Logotyp