Ett år av frihet

Åtta år utan familjen. Åtta år utan skrivandet. Ett år i trygghet i Luleå. Nu har Luleås fristadskonstnär Tesfagiorgis Habte börjat skriva igen. Men familjen har han fortfarande bara kontakt med genom hackigt internet och dyr telefonlina från hemlandet Eritrea.

2009 arresterades den eritreanske journalisten Tesfagiorgis Habte, eller Tesfu som han kallas, tillsammans med flera kollegor. Han hölls fängslad och isolerad i en liten cell i fyra år utan att bli anklagad för något. När han frigavs flydde han från Eritrea. Att återvända är uteslutet då det skulle leda till ny fångenskap.

– Jag har aldrig drömt om att lämna mitt land. Men nu hade jag inget val, säger Tesfu.

fristadskonstnär i fåtöljen biblioteket

Tesfagiorgis Habte, eller Tesfut har äntligen börjat skriva igen, i lugnet i Luleå. Han är tacksam för all hjälp från Luleåborna, men behöver nu ett jobb.

Efter flera år på landsflykt i andra afrikanska länder landade Tesfu som fristadskonstnär i ett vintrigt Luleå i april 2017. Sedan dess har mycket hänt enligt honom själv:

– Det största är att jag har börjat skriva igen efter åtta års tystnad. Jag har skrivit en roman, Bahgi, som jag hoppas vi snart kan släppa. Först på tigrinja och sen på engelska och svenska.

Huvudpersonen i boken är en ung tjej som heter Bahgi, eller ambition på svenska.

– Eritrea som land har förlorat så mycket. När jag var ung fanns hoppet kvar men nu upplever jag att våra unga tappat det. Med boken vill jag visa att trots att livet har många svårigheter så kan man kämpa igenom dem om man har ambitioner, en strävan.

Om boken någonsin kommer släppas officiellt i Eritrea är dock tveksamt. Landet ligger snäppet under Nordkorea i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

– Det är mycket troligt att den eritreanska regeringen förbjuder den eftersom jag skriver om fängelset, det fria ordet och riktar indirekt kritik mot landets utbildningssystem, säger Tesfu.

Förutom den nya boken har Tesfu raskt klarat av SFI (Svenska för invandrare) och ska nu börja läsa svenska som andraspråk. Gällande framtiden, när de två åren som fristadskonstnär är slut, säger han:

– Tyvärr kommer nog inte situationen i Eritrea att förbättras i närtid. Då är det inte ett alternativ för mig att åka hem.

– Jag är oerhört tacksam mot alla som försöker hjälpa mig. Det jag behöver nu är ett jobb. Då finns chans att jag får stanna i Sverige och kanske får hit min familj.

FAKTA Tesfagiorgis Habte

  • är Luleås första fristadskonstnär*
  • familj: fru och fyra barn mellan 12 och 21 år som är kvar i Eritrea
  • journalist och författare, studerade journalistik vid University of Asmara
  • arresterades 2009 och hölls fången i fyra år innan han tvingades i landsflykt.
  • Tesfagiorgi skriver på sin blogg: https://tesfagiorgis.blog

2001 förbjöds all oberoende media i Eritrea och många journalister fängslades. All nyhetsförmedling kontrolleras sedan dess av regeringen.

Det är i Eritrea den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak sitter fängslad sedan 16 år tillbaka.

*En fristadskonstnär får stanna i två år och får boende samt ett stipendium på 10 000 kronor i månaden. Därefter kan hen söka uppehållstillstånd. Fristadsarbetet organiseras av Icorn, International Cities of Refuge Network.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Anders Alm

Logotyp