Hemvändaren Oskar hittade drömjobbet på räddningstjänsten

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Oskar Lind, brandingenjör på räddningstjänsten.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Oskar visste att han ville bli brandingenjör sen åttonde klass.

Hej Oskar! Vem är du och vad gör du på jobbet?

– Jag är en Luleåbo som länge har tänkt att jag vill jobba inom räddningstjänsten, i någon grad. Jag insåg att man kan plugga till brandingenjör och sen visste jag ganska länge att det var det jag ville. Vi är flera brandingenjörer som jobbar med lite olika saker. Jag arbetar bland annat med avancerad insatsplanering och frågor kopplade till vår förmåga. Det kan handla om att ta fram metoder för hur vi ska insatsplanera och hur vi ska arbeta med insatsplanering i olika nivåer. Det kan också handla om att vara med på möten tillsammans med andra avdelningar och stötta i förmågefrågor kopplade till samhällsutvecklingen och byggandet. Tar man entreprenörsbostäder som ett exempel är jag med och kommer med synpunkter kring vad räddningstjänsten kan klara av att hantera vid exempelvis bränder. Jag arbetar även som insatsledare där jag förväntas leda räddningstjänstens arbete och samverka med andra aktörer.

När kom du på att du ville jobba på räddningstjänsten?

– Jag tror att jag kom på det när jag gick i åttan. Jag vill minnas att jag ville jobba med ledning av räddningsinsatser och då började jag ana att man kunde sitta höger fram i en brandbil, som styrkeledaren brukar göra. Så jag började fundera på hur jag kunde ta mig dit och eftersom jag läste natur på gymnasiet visste jag att antingen så kan du bli brandman och gå vidare internt eller så kan du studera vidare, exempelvis via kurserna som jag läste i Lund. Jag har alltid tänkt mycket på de delarna, att man tar ansvar och att man tar ansvar för sin omgivning. Jag har ofta resonerat att om något skulle hända, vad skulle jag göra då? Om jag sitter i en buss och den välter eller krockar, vad gör jag då? Jag är väldigt nyfiken och intresserad och jag tror att det är egenskaper som hjälper till i det här arbetet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det känns meningsfullt. Det hade gått att jobba med olika saker i min yrkesroll men jag känner mig stolt över att jobba med det jag gör. Det känns också kul att det jag jobbar med kan vi sedan dra nytta av det när vi väl åker ut på larm. Om jag har gjort ett bra jobb med de här delarna och sen åker ut på en större olycka som insatsledare så kan jag tänka, "vilken tur att vi har gjorde det här förberedande jobbet innan" då det ger oss stor fördel i olyckshanteringen.

En man står framför en rad med röda klädskåp, fyllda med brandmanskläder. Mannen bär en mörk skjorta med texten "Brandingenjör Oskar Lind" på bröstet.

Har du något jobbminne som sticker ut lite extra, positivt eller negativt?

– Det behöver inte vara så specifikt men det kan vara den där känslan jag får ibland. Jag hör kanske på utalarmeringen från SOS att det är någonting allvarligt som inträffat, jag hör det på radiosamband och så vidare på vägen fram och jag förbereder mig för det. Jag kommer ut till platsen där vi hanterar händelsen tillsammans, brandkåren, polisen och ambulansen samt kanske en verksamhet eller med de drabbade. Tiden går och vi jobbar på och kämpar på. När vi är klara kanske natten har passerat, solen börjar gå upp, jag sätter mig i bilen och har kanske inte har ätit eller druckit så mycket och sen åker jag hem och känner att jag har gjort skillnad. Det är en väldigt fin känsla och jag känner mig väldigt lugn och tillfreds. Men det kan ju såklart också vara så att jag sätter mig i bilen och känner att insatsen inte flöt på särskilt bra, eller att det blev en tragisk utgång av händelsen, det är också en känsla och något som vi måste hantera.

Vad tror du att du gör om 10 år?

– När jag har bott på andra platser så jag har trivts bra. Jag har jobbat som insatsledare där också och det har varit väldigt kul, men jag kände mig delvis lite rotlös och jag var inte riktigt beredd på att slå mig till ro. Men det känner jag nu, att Luleå känns bra. Så jag tror och hoppas att jag kommer att vara kvar här om tio år. Just nu vill jag arbeta med det jag gör men vilket område jag är inblandad i om 10 år är svårt att säga.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag tränar mycket, åker längdskidor och paddlar kanot. Jag har paddlat under uppväxten med kajakklubben. Jag åker längdskidor, gymmar och sen har jag börjat köra enduro, motocross fast i skogen. Så jo, så jag har anpassat mig ganska bra efter de olika årstiderna. Sen renoverar jag min lägenhet nu så det är som en byggarbetsplats hemma och det är också något som jag tycker är kul. Och sen har föräldrarna en stuga i skärgården så om jag är ledig är jag gärna där eller ute i naturen. Jag gillar att pyssla på, helt enkelt.

Låter Oskars jobb intressant? Sista anmälningsdag till Brandingenjörsutbildningen på Luleå tekniska universitet är 15 april. Läs mer om utbildningen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA OM OSKAR

Yrke: Brandingenjör

Bor: Klintbacken

Ålder: 34

Det bästa med Luleå: Fina årstider med möjlighet till vinteraktiviteter, vänner samt närheten till natur och vatten

Intressen: Längdskidor, paddling, gym, enduro, snickeri samt att umgås med vänner och familj

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Josefin Högström

Logotyp