Farhan gick raka vägen till ett jobb

Från att inte kunna ett ord svenska till att få fast anställning som bilskadereparatör i Luleå. Farhan Auder från Irak gick raka vägen till ett jobb, tack vare det goda samarbetet med Vuxenutbildningen och flexibiliteten i utbildningen, enligt Thomas Fredriksson, verkstadschef på Bilbolaget.

Farhan Auder flydde tillsammans med sin familj från Irak där han arbetade som verktygsmakare. Först kom Farhan, hans fru Sooma och deras två barn till Tyskland där han fick jobb på Mercedes. Sedan reste familjen vidare till Sverige och hamnade i Luleå år 2011. Väl i Luleå började Farhan studera på SFI (Svenska för invandrare) och fick sedan en plats på fordonsutbildningen som Vuxenutbildningen driver. Sooma har också studerat på Vuxenutbildningen, en yrkesutbildning med inriktning mot restaurang.

Farhan arbetar som bilskadereparatör på Bilbolaget.

Yrkesutbildning för SFI-elever

Fordonsutbildningen som Farhan studerade är anpassad för SFI-elever med skilda språk- och yrkeserfarenheter. I utbildningen får de bland annat träna sig på praktiska och teoretiska kunskaper i en träningsverkstad tillsammans med en yrkeslärare två dagar i veckan.

– Farhan är ett bra exempel på hur man effektivt tar sig in på arbetsmarknaden. Att kunna ta vara på personers tidigare erfarenheter, som i Farhans fall, och stärka upp med språkundervisning i svenska, yrkessvenska och yrkeskurser ger bra möjligheter för att bygga upp en fungerande framtid med familj, bostad och arbete, säger Michael Kerry, yrkeslärare på fordonsutbildningen.

I sista delen av utbildningen går eleverna som lärling på ett företag, där de läser yrkeskurser som motsvarar Skolverkets nationella fordonsprogram som finns på gymnasieskolor runt om landet. Farhan trivdes med fordonsyrket och fick lärlingsplats på Bilbolaget i Luleå. Efter examen år 2019 fick han direkt anställning på Bilbolaget.

– Utbildningen har varit ett mycket lyckat upplägg, jag har fått stärka mig i svenska tillsammans med rena yrkeskurser med yrkessvenska. Jag har också fått lära mig svensk kultur-och yrkespraxis, helt enkelt hur det fungerar ute på våra arbetsplatser, som är väldigt viktigt när man sen kommer ut i arbete, säger Farhan Auder.

man vid bil

Klippa för vårt gäng

Bilbolaget som funnits sedan 1932 i Luleå tycker att Farhan är en klippa på företaget.

– Farhan är snabblärd, hjälpsam och en klippa för vårt gäng. Vi är mycket glada att han är här. Det är inte alltid lätt att hitta rätt kompetens, vi är därför extra glada över det goda samarbetet med Vuxenutbildningen. Flexibiliteten i utbildningen gör att människor snabbt kan få ett jobb, säger Thomas Fredriksson, verkstadschef på Bilbolaget.

FAKTA

  • Vuxenutbildningen har totalt cirka 2500 elever.
  • Det finns ämneskurser, yrkesutbildingar och lärlingsutbildningar att studer på Vuxenutbildningen.
  • All information finns på www.lulea.se/vuxenutbildningen

Text: Sara Ruthberg

Bild: Anders Alm

24 januari 2020

Logotyp