"För mig är det viktigt att medborgarnas röst blir hörda"

Tanja Nilsson har jobbat inom i kommunen i 19 år i olika befattningar. I mitten av mars började hon sin nya tjänst som landsbygdsstrateg i kommunstaben där hon jobbar med de frågorna hon verkligen brinner för.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Porträttbild kvinna

Tanja Nilsson, kommunens nya landsbygdsstrateg

Vad innebär ditt nya jobb?

– Jag är kontaktperson in i kommunen, oavsett vilken fråga man har kopplat till landsbygden, så lotsar jag vidare, eller driver frågan själv. Jag är även med i olika forum kopplat till landsbygdsutveckling. Vi är flera personer på vår enhet som jobbar med utveckling på landsbygden, men det är jag som är kontaktpersonen in. 

Vad kan det vara för frågor?

– Jag handlägger olika bidrag, t. ex hemsändningsbidrag, utvecklingsmedel för landsbygden, byapengen och jag är med i beredningsgruppen för fördelning av bygdemedlen. Det är medel som länsstyrelsen delar ut, men kommunerna ger yttranden. Bygdemedel går till bygder som t. ex har påverkats av utbyggd vattenkraft.

– Andra frågor kan relatera till bredband, säkra skolvägar och enskilda avlopp. Det kan vara föreningar som hör av sig eller företagare som behöver kontakta kommunen.

Vad är de viktigaste frågorna för landsbygden just nu?

– Det är att öka befolkningen i byarna och öka byggandet på grund av alla etableringar som planeras i regionen. Men det viktigaste är ju att bevara och säkerställa service, både kommunalt och kommersiellt. Och det kan ju handla om att hjälpa utveckla lanthandeln eller att stötta och utveckla besöksnäringen, detta gör vi i samarbete med vårt näringslivsutvecklingsbolag Luleå Business Region.

– Nu driver LBR-bolaget ett projekt för näringslivsutveckling i sörbyarna, på samma sätt som vi tidigare hade i norrbyarna.

Är landsbygden hetare nu än för fem år sen?

– Ja verkligen! Vi är i ett helt nytt läge nu jämfört med för flera år sedan. Det blev det med pandemin, där människor flyttade ut från städerna i och med att de kunde jobba hemifrån. I ett projekt för att rädda ödehus, ser vi också ett ökat intresse för att köpa hus i byarna, men det finns inte så många ute på marknaden. Därför vill vi från kommunen främja byggandet, för att vi ser en ökade trend att vilja leva mera nära naturen, vara mera självförsörjande och att barn får växa upp nära naturen.

– Vi ska också vara näringslivsfrämjande, att företagare kan driva sina verksamheter eller starta nya, för att skapa fler arbetstillfällen.

Vad driver dig i ditt arbete?

– Jag bor själv i en by, och drivs av att alla invånare ska ha jämlika förutsättningar och en jämlik service. För mig är det viktigt att medborgarnas röster blir hörda, det är en viktig demokratifråga. Jag försöker förmedla vidare så att medborgarnas synpunkter kommer vidare in i kommunen.

– Vi jobbar på att bli bättre på att lyssna in våra medborgare, skapa en öppnare dialog och informera i ett tidigt skede. Här pågår ett utvecklingsarbete inom kommunen i form av ett SKR projekt där vi ska systematisera medborgardialoger.

Har du några tips på fina smultronställen i kommunen?

– Att åka ut med turbåtarna i skärgården, eller ta en fika i Avan. Klättra på Snipen, eller vandra på vackra Solanderleden. Eller fiska i våra insjöar eller älvar, det finns mycket att uppleva på nära håll.

Namn: Tanja Nilsson

Ålder: 44 år

Bor: Råneå

Intressen: Vara i stugan, umgås med familjen.

Bäst med Luleå: Byar och staden i nära samklang, du kan få båda delarna; att ha naturen, men även ett centrum med alla utbud så nära.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Bild: Luleå kommun

Logotyp