I Luleå hittade Jonas tiden att förverkliga sina drömmar

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Jonas Jonnerby.

– Sen jag flyttade upp till Norrbotten igen så har jag haft möjlighet att bygga mitt egna lilla universum.

Den fullpackade tunnelbanevagnen luktar av varma kroppar och blöt ull. Tåget rusar fram genom underjorden. Gullmarsplan. Medborgarplatsen. Jonas känner paniken komma smygande, igen. Han blundar. Hötorget. Odenplan. Försöker visualisera en lugn, trygg plats. Den platsen är inte här, inte nu. Platsen han ser framför sig är Norrbotten. Det är då han inser att han måste lämna Stockholm. Att han är fel ute, befinner sig på fel plats. Se upp för dörrarna, dörrarna stängs. Jonas lämnar tåget.

Drömmen om en musikkarriär ledde bodensaren Jonas Jonnerby till Stockholm. Tio år senare fann han sig själv söka efter andra saker i livet. För att få tiden, lugnet och möjligheten att förverkliga sig själv vände han hemåt igen, till Luleå.

Men hur hamnade bodensaren Jonas Jonnerby i den där fullpackade tunnelbanevagnen? Tio år tidigare hade han lämnat Norrbotten, 25 år gammal och med en kandidatexamen i musik i bagaget. Som för så många andra unga gick flyttlasset söderut, till Stockholm. I jakt på det han saknade och det han drömde om. Drömmen om en musikkarriär och ett liv fyllt av mer spänning.

– Stockholm var ju ett sådant ställe där drömmar förverkligades. Det var ett ställe där man nästan per automatik blev någon bara man flyttade dit. Men jag kan väl känna att jag snarare blev mer anonym av att flytta till Stockholm. På ett sätt blev det en motsatt effekt, säger Jonas Jonnerby.

I Stockholm knöt han nya kontakter och lärde känna nya människor. Oändliga möjligheter, en spännande musikscen med bluesklubbar och intressanta personligheter. Parallellt med musicerandet arbetade Jonas som personlig assistent och på ett gruppboende.

– Som nästan alla som sysslar med musik i Stockholm så sysslar man på ett sätt väldigt lite med musik. Att vara musiker i Stockholm är egentligen att jobba inom vården. Det har varit jätteutvecklande och fint men det är ganska långt bort från den här rockstjärnedrömmen liksom.

Via musiken kom Jonas in på ljudproduktion, började jobba med poddar och radio. Han flyttade till Göteborg och utbildade sig inom digital kommunikation och multimedia. Efter mer än tio år i söder fanns en längtan norrut.

Den största skillnaden Jonas upplever med att bo i Luleå är tiden han sparar. Istället för att pendla två timmar om dagen kan han ägna sig åt sitt musikintresse, drömma och lära känna sig själv bättre.

En längtan efter lugnet

Han kände att han kom till den punkten att han värdesatte andra saker i livet. Tiden, lugnet, möjligheten att förverkliga sig själv på en harmonisk plats.

– Jag kände att jag ville leva mindre för dagen och mer som en helhet. Jag ville leva mitt liv.

I april 2020 flyttade Jonas tillbaka till Norrbotten, till en lägenhet i centrala Luleå och ett nytt jobb som digital kommunikatör. Från att ha spenderat två timmar per dag på att pendla så kan Jonas Jonnerby vakna upp, ta en kort promenad och vara på jobbet tio minuter senare.

– Den absolut största skillnaden som jag upplever är tiden jag sparar. Den tiden kan jag använda till att utveckla mitt hantverk och lära känna mig själv bättre, kanske bygga en hemmastudio, funderar Jonas.

Att kunna gå ut genom dörren, rakt ut i naturen. Gå ut på isen eller i skogen. Åka skidor. Cykla. Att allt det finns så nära ger otroligt mycket mervärde till livet, menar Jonas.

– Det är en fantastisk möjlighet att kunna vakna upp och bestämma att nu går jag ut och tänder en eld. Det är bara fem tio minuter bort kontra hur mitt liv såg ut för ett par år sen då man mer eller mindre var tvungen att ta ett banklån och en hyrbil och skriva ett testamente innan man for iväg, för man vet aldrig när man återvänder.

Han konstaterar att det Norrbotten han återvände till är en helt annan plats än den han lämnade 2009. Valet att flytta söderut som var så självklart för honom då, känns inte alls lika självklart i dag. I Luleå finns ett aktivt musikliv, replokaler och möjligheter att spela musik. Och digitaliseringen har gett nya möjligheter – det går alldeles utmärkt att lägga en gitarr i en studio i Luleå och spela in trummor i Stockholm. Världen har krympt.

– Jag upplevde att Norrbotten var för litet, att det som jag sökte inte fanns här uppe. Men det är i Norrbotten som lugnet som jag behöver för att hitta min egen röst finns. Det är när jag befinner mig här som jag kan förverkliga mig själv.

Vem är Jonas Jonnerby?

  • Gör: Digital kommunikatör
  • Uppvuxen: Boden
  • Bor: Kronandalen, Luleå
  • Ålder: 38
  • Favoritplats i Luleå: Ebeneser
  • Luleå med tre ord: Lugnt, coolt och fint

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ellen Vikman

Foto: Erik Sandström

Logotyp