Iresha Amali Lama Hewage: "Som tur är blev jag antagen i Luleå"

Iresha Amali Lama Hewage är en student från Sri Lanka som för närvarande studerar vid Luleå tekniska universitet. För närvarande bor hon här i Luleå och går andra året på sin Master i International Business. Men hon gör mycket mer än att bara studerar.

Hur ser utbytesstudenter på Luleå? I Vårt Luleås artikelserie berättar utbytesstudenter om sin upplevelse och vad de tycker om med Luleå.

Iresha Amali Lama Hewage

Iresha Amali Lama Hewage, är en student från Sri Lanka som för närvarande studerar vid Luleå tekniska universitet.

– Jag är 32 år gammal. Jag studerar för tillfället International Business. Vid sidan av mina studier och vid sidan av mina studier är jag även praktikant för ett finskt företag och jag jobbar på en restaurang i centrum, säger Iresha Amali Lama Hewage.

Eftersom de ger efternamnet först i Sri Lanka är hennes fulla namn egentligen Lama Hewage Iresha Amali, men hon heter Amali.

När hon skulle välja plats för sin masterexamen var Sverige det första landet som hon tänkte på. Hon hade aldrig hört talas om Luleå, men det dök upp när hon googlade de olika möjligheterna för sitt masterprogram. Hon var tvungen att kontrollera om hennes kandidatexamen och kurser från Sri Lanka passade de svenska kraven, vilket de gjorde. Hon hittade sex olika masterprogram och sökte till flera universitet. Linköping var hennes förstaval, Luleå det andra.

– Som tur var blev jag antagen här för jag älskar verkligen snön och vintern här uppe. Jag gillar skillnaderna i vädret i de olika årstiderna. Det har vi inte riktigt i Sri Lanka.

Det är lättare att söka till masterprogrammet i Sverige än i Sri Lanka. Där finns en enorm konkurrens. De sökande måste skriva prov och möjligheterna är begränsade. Den (statliga) kandidatexamen som studenter får i Sri Lanka är mycket erkänd i Sverige, så det var lätt att få en universitetsplats. Att ansöka om visum var å andra sidan en helt annan historia.

– Det var väldigt jobbigt att ansöka om visum. Eftersom vi inte har någon svensk ambassad i Sri Lanka behöver vi resa till Indien för att ansöka om visum. Det är ganska tidskrävande och dessutom dyrt. Tyvärr får du bara visumet i 13 månader, trots att du blev antagen för ett tvåårig program. Så jag måste ansöka igen nu i juli.


Iresha Amali Lama Hewage och Rebecca Klaue

Om Iresha Amali Lama Hewage måste åka hem kommer hon att sakna universitetet. Lärarna såväl som de andra eleverna.

Vid sidan av studierna arbetar Amali som köksbiträde på en restaurang i centrum. Hon har alltid arbetat medans hon har studerat och detta var något hon ville göra även i Luleå.

Normalt sett skriver jag bara ut mitt CV, går från restaurang till restaurang, presenterar mig och lämnar mina kontakter. Jag provade detta i Luleå också, men i Sverige behöver man referenser. Det visste jag inte. En av mina vänner, som redan arbetade på en restaurang, frågade sin chef om hon kunde fråga i sitt nätverk och så fick jag jobbet. Jag är väldigt glad över att ha det!

I allmänhet tycker hon att livet i Luleå är tyst och lugnt. Eftersom hon jobbar väldigt mycket har hon inte riktigt tid att leta efter platser i och runt Luleå. Men det finns en sak hon absolut kan rekommendera - Hon gillar bänkarna och sittplatserna framför Kulturens hus. Hon tillbringar lunchrasterna där, bara kopplar av och njuter av solen och utsikten över vattnet.

– Kollektivtrafiken är lite komplicerad, speciellt om man vill åka ut på landet på helgen. De givna rutterna och tiderna går inte så ofta, så det gillar jag verkligen inte. Det begränsar mig i mina möjligheter att utforska landsbygden! Så det skulle vara trevligt med mer möjligheter att resa med kollektivtrafiken till fler ställen.

Amali skulle ändå absolut rekommendera att komma hit och hon kan tänka sig att stanna i Luleå efter studierna.

– Jag kan absolut tänka mig att stanna här, jag tycker om när det är lugnt och stilla. Men mitt beslut kommer att bero på mina jobbmöjligheter. Jag är inte säker på om jag skulle kunna hitta något inom området International Business här.

Om hon måste åka hem kommer hon att sakna universitetet. Lärarna såväl som de andra eleverna.

– Och, som jag sa förut, vädret! Vintern med snön var väldigt fin, jag gillade verkligen tiden innan jul. Jag ser också fram emot sommaren, solen och blommorna överallt!


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och Bild: Rebecca Klaue

Logotyp