Hej Lova! Vad gör du på jobbet?
– Vi börjar med morgonarbetet, hjälper de boende att göra sig i ordning för dagen, delar ut mediciner, hjälper till med hygien, borstar tänderna. Sen är det frukost, då ställer vi ordning, frågar vad de vill ha att äta. Man får sitta tillsammans med tidning, äta frukost, dricka kaffe – umgås helt enkelt. När vi är klara med morgonarbetet börjar vi förbereda inför lunchen. Ibland får vi hjälp av de boende med att duka. Vi äter lunch tillsammans.
– Under dagen har vi aktiviteter, till exempel bingo och fika ute i samlingslokalen. Det brukar vara väldigt uppskattat. De får välja pris från en vagn om de vunnit, det tycker de är kul. Vi kan även ha en trubadur som kommer och spelar eller manikyr, då målar vi naglarna och rullar upp håret på spolar. Små, roliga saker i vardagen.
Vad har du för bakgrund?
– Jag gick vård och omsorg på gymnasiet och hade praktik på boendet mellan jag var 16 och 17 år och började jobba där 2020, när jag fyllde 18. På somrarna jobbar jag heltid, annars jobbar jag extra som vikarie.
Du läser till sjuksköterska, berätta!
– Jag kände när jag gick vård och omsorg hur kul det var att jobba i vården, jag kände att det var min grej. Jag älskar att jobba inom vården och skulle inte kunna tänka mig att jobba med något annat. Jag ville läsa till sjuksköterska för att kunna utveckla mig ännu mer inom yrket. Inom vården är du aldrig fullärd, det går att läsa vidare till specialist. Det finns oändliga valmöjligheter att bara göra något helt annat inom vården. Det finns så mycket alternativ, som sjukhus, ambulans, operation, man kan jobba med fillers, på SOS Alarm eller 1177.
Vad är det bästa med ditt jobb på vård- och omsorgsboendet?
– Det låter klyschigt, men det bästa är att hjälpa andra människor och få ge lite glädje i vardagen till dem.
Vad är viktigast i arbetet med äldre?
– Alla som bor på ett boende är i en typ av beroendeställning till oss, så det viktigaste är att vi respekterar deras integritet, autonomi och att de får behålla sin värdighet, med tanke på att de är i en sårbar position. Det är viktigt med individualiserad vård och att arbeta personcentrerat. Vi ger ju den individualiserade hjälpen som de behöver samtidigt som vi uppmuntrar de boende att använda de funktioner som de fortfarande har kvar och inte ta över bara för att det går fortare.
Vilka utmaningar finns det i ditt arbete?
– Det är svårt när en person inte har någon riktig sjukdomsinsikt och vägrar ta emot hjälp. Hur ska jag lösa det här på ett bra sätt utan att köra över personen? Att kunna ge de insatser som personen behöver men samtidigt respektera personens autonomi och integritet.
Hur var det att gå vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet?
– Vård och omsorg är bästa linjen man kan gå måste jag ändå säga! Vi fick ha otroligt mycket praktik, inom äldreomsorgen, psykiatrin, på sjukhuset, inom LSS-gruppboende och inom hemtjänsten. Vi fick prova på allt egentligen. Det var jättekul, tyckte jag, och vi fick 1000 kronor extra i studiebidrag för att vi hade praktik.