"Jag trodde nästan inte att det här livet fanns"

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den nionde delen av Vårt Luleås reportageserie "Vi valde Luleå" möter vi Viorica Rotaru.

– Jag trodde nästan inte att det här livet fanns, och att vi kunde leva det. Det är fantastiskt.

Bilar, spårvagnar och stadsbussar puttrar framåt i tre, tätt packade filer. Någon tutar. Andra väntar tålmodigt på att långsamt fösas framåt i leden. De har gjort det här förut, och vet att det inte kommer gå snabbare för att de väsnas. Det här är vardag i Rumänien, berättar Viorica Rotaru. 

Viorica Rotaru lämnade sin stressfulla vardag i Rumänien och flyttade med man och barn till Luleå. Här har hon fått tillbaka energin och tid till fritid.

Hon och hennes man pendlade två till tre timmar om dagen till jobb som inte bara var stressiga. Det var också tävlingsinriktat, en hög konkurrens. Du förväntades alltid avancera. Behövde alltid vara på tå. När de kom hem, utmattade efter fjorton timmar hemifrån, var deras barn fulla av energi. Barnomsorgen lät dem knappt vara utomhus. Inte leka spontant, så som barn gör. Istället skulle de sova flera timmar per dag. Tröttheten växte i kapp med frustrationen av det haltande familjelivet.

– Vi hade inte tid för oss som en familj. Vi kunde inte ge våra barn det vi ville ge dem. Vi var för trötta, för stressade, säger Viorica Rotaru.

Bilder från annat liv lockade

"En bild säger ju mer än tusen ord" säger Viorica, och nu dök bild efter bild upp i hennes flöde. Natur, familjeliv, aktiviteter – allt det där som de själva ville ha. En nära familjevän hade flyttat till Luleå, och nu blev de matade med beskrivningar om hur deras liv i den nya hemstaden var.

På en rosa trehjuling trampar en liten pojke fram längs en cykelväg som nästan skär igenom den knallgröna växtligheten. Det är sommaren 2018 och familjen Rotaru semestrar i Luleå för att med egna ögon uppleva det som deras vänner pratat om.

– Det är helt fantastiskt hur nära du alltid är naturen här. Det är en enorm skillnad från Bukarest.

Sedan februari 2019 har hela familjen bott tillsammans i Luleå.

Vi sitter i caféet rakt över korridoren från stadsbiblioteket, ett av barnens populära utflyktsmål. "Böcker är så nära, så tillgängligt, för barn här" förklarar Viorica. Hon drar parallellen till när de, tillbaka i Rumänien, planerade en heldag på det största och finaste biblioteket hon kunde hitta i Bukarest. Men när de kom dit, efter en lång bilfärd, var det stängt. Ingen visste riktigt när det skulle öppna igen.

Planer för en framtid i Luleå

Fyra veckor och en semester senare hade de bestämt sig. Men det dröjde innan all logistik med svenskt personnummer, dagisplatser och jobb var löst. En slitsam tid där familjen "inte var hel" utan utspridda i två länder. Viorica i Sverige för att ordna inför framtiden, hennes man i Rumänien för att hålla dem flytande under tiden.

– Nu, när alla bor här, kan vi börja tänka på och planera för framtiden, säger hon.

Sedan februari 2019 har hela familjen bott tillsammans i Luleå. Nu sitter hon inte uppe till ett på natten för att hålla jämna steg med konkurrensen på arbetet. Barnen får vara barn, både hemma och på förskolan. Det finns tid till fritid. Energi för att umgås.

– Jag trodde nästan inte att det här livet fanns, och att vi kunde leva det. Det är fantastiskt.

Vem är Viorica Rotaru?

  • Namn: Viorica Rotaru
  • Ålder: 35
  • Bor: Tunastigen
  • Uppvuxen i: Moldavien.
  • Gör: Ekonomi och redovisning på Netrounds.
  • Luleå med tre ord: Tyst, närhet, rymligt.
  • Favoritplats: Alla ställen dit jag kan ta cykeln till skogen.

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

03 juli 2020

Logotyp