Kommunekologen som gillar att skriva

Örjan Spansk, kommunekolog, arbetar för att bevara och utveckla kommunens naturvärden.
– Naturreservatet Ormberget/Hertsölandet är ett av de projekt jag känner mest stolthet över, säger han.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Örjan Spansk är delaktig i alla processer och skeden när det gäller planering och byggande i kommunen.

Hej Örjan! Vad gör du på jobbet?

– I min roll som kommunekolog ska jag se till att de naturvärden som finns i kommunen skyddas och utvecklas. Jag är delaktig i alla processer och skeden när det gäller planering och byggande. På så sätt kan jag bevaka, påverka och i vissa fall minimera skada på vår natur.

Och vad är då naturvärden?

– Man kan säga att det är en artrik natur med biologisk mångfald. Det finns många utrotningshotade arter, och de platser där de finns har ett högt naturvärde.

Hur påverkas ditt arbete av samhällsomställningen vi står inför, med många nya bostäder och växande industri?

– Det innebär att mycket mark ska tas i anspråk, med stor påverkan på landskapet. Till exempel kraftledningar, vägar och bebyggelse. Jag jobbar för att så liten skada på naturvärdena i området ska uppstå. Det är ofrånkomligt att så stora satsningar som vi talar om här kan skapa vissa motsättningar.

På vilket sätt samarbetar kommunen med andra kring naturfrågor?

– Vi stöttar föreningar och byar genom att ansöka om statliga medel som vi sedan förmedlar till deras olika projekt. Det kan vara utveckling av rekreationsområden, skyltar, vandringsleder och insatser för skyddsvärda arter.

– Jag hjälper även till med administration och konsultation kring naturfrågor.

Vad är du mest stolt över efter dina drygt 20 år som kommunekolog?

– Det är nog naturreservatet Ormberget/Hertsölandet som jag drev igenom 2009. I och med att Hertsöheden nu ska bebyggas måste vi se över naturreservatets gränser. Man får inte ändra ett reservat, men man kan justera ytan så länge som naturvärden inte minskar. Även skötselplanen för området ska förnyas.

– Ett populärt inslag i reservatet är Hertsöstigen, en vandringsled med informationstavlor och rastplatser längs vägen. Det är resultatet av samarbete mellan kommunen och Skogsstyrelsen.

Du skriver inte bara rapporter i ditt jobb. Du skriver även på fritiden?

– Ja faktiskt, jag har skrivit en bok som kom ut tidigare i höstas. Korsvägar heter den. Jag har alltid gillat att skriva, skapa snygga formuleringar, vilket kan resultera i alldeles för långa mejl. Skämt åsido, det är jättekul att bli publicerad och jag har redan påbörjat bok nummer två.

Vad gör du på fritiden förutom att skriva böcker?

– Jag gillar att vara ute, vandra i skog och fjäll, skidor på vintern och cykelturer på sommaren, men även pyssla i trädgården. Friluftsliv helt enkelt. Egen träning och att kolla på sport, inte minst bandy, är viktigt. Och så har jag min motorcykel som jag gärna brummar fram i landskapet med. Favoritårstid är försommaren, med den skira grönskan och känslan av att allt börjar om.

Du är inte infödd Luleåbo?

– Nej, jag kommer ursprungligen från Söderhamn och flyttade till Luleå 1995 efter studier på Stockholms universitet, där jag läste på biologisk geovetenskaplig linje.

 

Mer om Örjan Spansk

  • Ålder: 57 år
  • Yrke: Kommunekolog
  • Bor: Hus på Tuna
  • Det bästa med Luleå: Närheten till det mesta, till naturen och isarna. Och kulturutbudet där Kulturens hus är kronan på verket. En lagom stor stad.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Karin Kemi

Logotyp