Kristina - mitt i en stor omställning

Kristina Sundqvist har koll på kommunens alla leasingbilar. Hon ingår i ett väloljat team som sköter administration och underhåll för cirka 400 fordon. Den snabba utvecklingen i bilbranschen innebär stora utmaningar, men tillför också spänning i arbetet.

Kristina Sundqvist kontrollerar några av kommunens 400 leasingbilar. Hon har jobbat 18 år på Logementet, det ställe dit leasarna kommer till för att uträtta ärenden och få hjälp.

Vad gör du på jobbet Kristina?
– Jag är handläggare för kommunens leasingfordon. Jag gör bland annat beställningar hos leverantörer, upprättar leasing- och hyresavtal och skadeanmälningar till försäkringsbolag. Alla bilar ska bokas för besiktning och underhåll och vårt omfattande register måste hållas aktuellt.

Vilka är ni som jobbar med leasingbilar?
– Förutom jag som är handläggare finns en administratör och en strategisk fordonsansvarig. I lokalen bredvid finns fordonsservice med verkstad.

Hur ser en arbetsdag ut?
– Varje morgon går jag och verkstadens arbetsledare igenom skador och vad som behöver åtgärdas. Vilka bilar som ska avvecklas, lämnas tillbaka eller säljas. I övrigt är egentligen ingen arbetsdag den andra lik. Logementet, där vi håller till, är den samlingsplats leasingbilsförarna kommer till för att få hjälp med olika saker.

Vad gör ni med bilarna när avtalen löper ut?
– De flesta lämnas tillbaka till leverantör, några säljs på den digitala auktionsplatsen KVD och några köper vi lös. Dessa bilar säljs också till slut via KVD eller skrotas.

Vad har du arbetat med tidigare?
– Jag var försäljare på Scan, men efter att de lade ner verksamheten kom jag så småningom hit. Nu har jag varit här i 18 år, varav fyra år som fordonshandläggare, och jag har inga planer på att sluta.

Vilka är utmaningarna i ditt jobb just nu?
– Det är nog att ramavtalen för inköp är så korta. Vi vill inte binda upp oss nu när utvecklingen av el- och biogasbilar går så fort. Till och med branschen är osäker på hur framtiden ser ut. Man pratar om att det är den största omställningen sedan häst och vagn.

Har kommunen fortfarande några bensindrivna fordon?
– Vi har endast tre bensindrivna bilar kvar och cirka 170 dieselbilar. Det är tyvärr svårt att hitta biogasdrivna tyngre tjänstefordon än så länge. Resten är bilar som tankas med biogas som kommunen tillverkar. Vi har även fem elbilar och när laddstrukturen byggs ut blir det nog fler.

Varför leasar kommunen istället för att köpa?
– Det är ekonomiskt fördelaktigt. Dels genom att halva momsen dras av och dels att kommunen inte binder eget kapital vid leasing.

Vad är det bästa med ditt arbete?
– Den stora variationen i mina arbetsuppgifter. Det goda samarbetet och alla människor jag träffar. Kul också att få vara med om allt nytt som händer inom mitt arbetsområde.

Hur kör kommunens anställda egentligen?
– De får godkänt betyg. Visst är det en del plåtskador och incidenter, men tack och lov har ingen allvarlig olycka inträffat under mina år.

 

FAKTA OM KRISTINA SUNDQVIST

  • Ålder: 58 år
  • Bor: Gammelstad
  • Bästa med Luleå: Här finns allt! Skärgård, skidbackar, kultur och nöjen.
  • Intressen: Förutom mina fyra barnbarn så läser jag deckare, åker gärna slalom och deltar i veteranbilsträffar med maken.

Text: Karin Kemi

Foto: Peter Rosén

03 oktober 2019

Logotyp