Luleå by Malin

Hon har alltid älskat Luleå. Men under inspelningarna av XOXO Luleå har youtubern och Luleåbon Malin Åsén upptäckt sin hemstad på nytt.

Den 7 februari, 2017. Från ett litet, vitt rum kan tittarna följa Malin Åsén som sitter med mobilen i handen och hörlurar på huvudet som det envist strömmar Icona Pop ur. Mitt emot henne sitter Therése Lindgren, en av Sveriges största youtubers. Klippet när Malin och hennes största idol gör en tvåmannavariant av viskleken, gjorde inte bara att hennes egen kanal fick en rejäl kickstart i följarantal. Luleåprofilen blev också nominerad till ett av priserna på branschgalan Guldtuben.

– Det var minst sagt en bra skjuts i starten av min kanal, säger Malin Åsén.

Malin Åsén med vänner på Pridefestivalen i Luleå.

Några månader senare samma år uppmärksammande hennes chef på Ung Företagsamhet en annons som skulle visa sig passa Malin perfekt. Intresset för film, redigering och att stå framför kameran har alltid funnits där. Steget – att gå från youtuber till att bli frontperson för kommunens webbserie XOXO Luleå – kändes därför ganska naturligt.

Luleå med nya ögon

– Det händer så mycket mer i Luleå än många kanske tror. Det kan säkert verka som en liten stad bland is och snö, men det känns som att det ständigt är en utveckling och ständigt händer någonting nytt här.

Två år senare har tittarna fått följa med Malin på vattenskoter utanför stadskärnan, på hockeyisen tillsammans med Luleås flicklag och ner i en källarlokal för att träffa Luleåbandet Raised Fist.

– Jag kommer härifrån och har bott här hela mitt liv, men jag har ändå lärt mig så himla mycket om Luleå och vad som finns här. Alla intervjuer jag gör för serien öppnar verkligen mina ögon. Det är så lätt att bli hemmablind. Därför är det nyttigt att få höra vad andra tycker och gör, säger hon.

Kommer tillbaka

Till hösten ska hon lämna jobbet som projektledare på Ung Företagsamhet och börja plugga till grundskolelärare på Luleå tekniska universitet.

– När jag var liten lekte jag ofta lärare. Jag tog närvarolistor, sippade på låtsatskaffe i mina rosa plastkoppar och häftade in massa kvitton i en pärm, säger Malin och skrattar innan hon fortsätter:

– Jag hade sett mina fröknar gör så – och jag ville vara som dem.

De kommande åren är det fortsatt Luleå som gäller. Och även om det kanske blir en flytt när studierna är klara om några år, är Malin och hennes partner överens om att komma tillbaka till hemstaden när de vill skaffa familj.

– Det finns bra skolor, mycket som händer och är tillräckligt stort. Det är som Sofia, en person jag intervjuade i ett serieavsnitt, sa: Vi båda är uppvuxna här, och vi vill ge våra barn
en lika fin uppväxt som vi själva har haft.

Samtliga avsnitt av webbserien XOXO Luleå hittar du på Youtubekanalen Luleå Sweden.länk till annan webbplats

Text: Elin Carlansson

Foto: Från filmerna XOXO

24 juni 2019

Logotyp