"Man blir lättare frisk om man äter bra"

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Linnéa Johansson som precis har börjat sitt arbete som måltidsutvecklare vid socialförvaltningen. Till hennes uppgifter hör att ständigt utveckla och förbättra maten inom äldreomsorgen.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Linnéa Johansson arbetar som måltidsutvecklare vid socialförvaltningen.

Vad jobbar du med?

– Jag ska jobba strategiskt med måltidsfrågor som rör omsorgen. Jag har en övergripande och sammankallande roll. Dels är jag inblandad i livsmedelsupphandlingen, dels så ska jag jobba med måltidsombuden. Jag sitter också med i kost-och servicenämnden som är en gemensam nämnd mellan Luleå och Piteå kommun.

Vad ska du ta itu med först?

– Ganska snabbt ska jag börja med att besöka verksamheterna, prata med enhetschefer, dessutom besöka köket i Öjebyn, om nu läget tillåter det. Min uppgift blir också att försöka inspirera till lite nya saker och mer variation. Och så har vi uppdraget att mäta och minska svinnet, så mycket mat som möjligt ska ju ätas upp.

Får ni många synpunkter på maten?

– Det är faktiskt ganska lite, generellt verkar folk nöjda. Det gjordes en enkätundersökning på vård- och omsorgsboenden i fjol och det visade sig att de flesta är nöjda med maten. Under året kommer vi även skicka ut en enkät till äldre med hemtjänst.

Varför är bra måltider så viktigt?

– Är man sjuk är det lättare att bli frisk om man äter bra, för många kan det vara höjdpunkten på dagen och då ska vi se till att det är så bra som möjligt. Bra måltider handlar också om uppläggning, dukning, en lugn miljö och att det finns personal som har tid att sitta med brukarna och äta, det är mycket som spelar in utöver själva maten.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser mest fram emot att jobba ihop med personal på boenden och i hemtjänsten. Det finns jättemycket att göra för att utveckla maten till våra äldre. Och så vill jag lyfta goda exempel på allt som redan görs.

Har du ett exempel på det?

– Jättemånga avdelningar lagar fina mellanmål och de äldre kan vara med och förbereda sallad och tillbehör, men också duka. På avdelningarna tillagas sallad, ris och potatis till maten som kommer från köket i Öjebyn.

Varför valde du Luleå?

– Jag är kalixbo från början, och har alltid känt att jag vill landa i Norrbotten. Jag hade inte fixat att bo i en storstad, där trivs jag inte alls, närheten till naturen är jättehärligt.

– Jobbet tyckte jag var superspännande. Det är inspirerande att arbeta med offentliga måltider eftersom det är en fråga som engagerar och påverkar många. Och sen har jag ju min pojkvän här, så det känns jättebra!

Det här är Linnéa Johansson

  • Yrke: måltidsutvecklareI
  • Intressen: Matlagning, vara ute i naturen
  • Det bästa med Luleå: Det är nära till allt, familj, vänner och naturen
  • Ålder: 27

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp