Hej Ella, kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är född och uppvuxen i det som hette Sovjetunionen och som numera är Ryssland. Min födelseort är belägen strax utanför Moskva. Jag var ett väldigt ifrågasättande barn och bestämde mig redan som tolvåring att jag skulle flytta från Ryssland.
Varför flyttade du till Sverige?
– Via mitt universitet i Ryssland såg jag möjligheter att åka till andra länder i Europa och eftersom jag inte var någon rik student så valde jag bara den billigaste destinationen, vilken var Sverige, hit kunde jag ta mig med tåg. På det sättet hamnade jag i Sverige.
Hur var första tiden i Sverige?
– Det var en svår tid för mig i början. Jag tog alla möjligheter som fanns till jobb och när jag hade lärt mig språket började jag jobba som resurslärare i liten by utanför Övertorneå.
Hur länge har du jobbat inom Luleå kommun?
– Genom mina studier på LTU ingick en verksamhetsförlagd utbildning och genom den fick jag ett jobb som lärarvikarie 2010 vid Handelsprogrammet. Jag fick ett bra bemötande på arbetsplatsen. Jag fick en tjänst vid Ekonomiprogrammet och under tiden jag arbetade där läste jag upp till juridiklärare vid Lund universitet. Sedan fem år tillbaka undervisar jag på Ekonomiprogrammet med juridikinriktning. Luleå kommun är en bra arbetsgivare.
Vad är det bästa med ditt arbete?
– Möjligheten till ständig utveckling som sker med möten med mina kollegor och framförallt genom eleverna. Mina elever är otroligt rika med nya idéer och de vågar vara spontana och dela med sig så naturligt av sina tankar och det inspirerar mig.
Hur är det att arbeta som lärare i en coronapandemi?
– Vi har just nu fjärrundervisning och det är en utmaning att hitta variationen i det. Det är lätt hänt att jag som lärare bara pratar på och att det inte blir en dialog. Där behöver jag hitta olika metoder för att bibehålla deras motivation och hålla dem aktiva under lektionen.
Går det bra att undervisa på distans?
– Jag ser stora risker med att undervisa på detta sätt under en längre tid. Fjärrundervisning är inte optimalt för alla elever, det passar inte alla helt enkelt. Men vi har bra digitala verktyg att använda oss av. Vi har arbetat kontinuerligt med tekniken så att gå över till fjärrundervisning var ingen chock för oss.
Har du hittat några bra fritidsaktiviteter i Luleå?
– Skidåkning, simning och löpning är stora intressen som jag även vill föra över till mina barn. Nyligen har jag börjat sy konståkningskläder till mina barn som är aktiva inom konståkningen. Där får jag också hjälp av en kollega som är bra att på ta fram mönster till kläderna.
Och till sist, vad tycker du är det bästa med Luleå?
– Naturen, skärgården, här är det nära till alla aktiviteter jag behöver. Här upplever jag ingen stress, här känner jag ett lugn.