Minnen väcks till liv i filmprojekt

Barndomens lekar, ungdomens kärlekar, arbete, glädje och sorg. I ett unikt filmprojekt delar tre av Luleås seniorer med sig av sina livsberättelser.

”Vi håller väl igång ett tag till!” 87-åriga Britt Bergman skrattar gott när hon berättar hur hennes tvillingbror brukar avsluta telefonsamtalen. De pratar med varandra minst en gång i veckan.

Hon och brorsan Kalle har alltid stått varandra nära, de har varit både lika och olika och alltid funnits vid varandras sida.

– Jag och storebror Olle var lite mer äventyrliga och när vi simmade hela vägen från Mjölkudden till Karlsvik rodde Kalle bredvid oss och tyckte att vi var lite knasiga.

Britt säger att många gamla minnen väckts till liv tack vare projektet med livsberättelser.

– Vi hann resa och uppleva mycket roligt, säger Britt och visar bröllopsbilden på henne och maken Gunnar.

Digitala möten

Hon är en av tre seniorer som med stort engagemang delar med sig av sina minnen i de workshops som Skaparytan och Digidelcenter håller i tillsammans med Äldresupporten.

– Vi hjälper tre seniorer i åldrarna 87-89 år att berätta sin historia i filmade intervjuer. Tanken är att de sedan kan dela med sig av filmerna till nära och kära, säger projektledaren Sara Diamant, som för första gången får träffa Britt, efter att hon blivit vaccinerad. På grund av pandemin har berättelserna filmats via Teams.

Mjölkudden var landsbygd

Britt bor sedan 30 år i centrala Luleå men har alltid sett sig som ”Mjölkuddare”.

– När jag växte upp var Mjölkudden en liten by. Där fanns ett stugområde, dit Luleås societet kom till sina sommarnöjen. Det var alltid lika roligt, för då fick jag lekkompisar.

Britt berättar om kärleken som tog henne söderut, om ekonomiutbildningen som gav henne ett bättre jobb och om samhällsengagemanget som löpt som en röd tråd genom hennes liv. Hon har varit aktiv i SSU och Socialdemokraterna, varit fackligt engagerad och haft uppdrag som både god man och kontaktperson.

– Jag har alltid tyckt att det har varit viktigt och roligt, säger Britt, som oftast tackat ja till det som kommit i hennes väg. Hon har både spelat teater och dansat cancan!

Kärlek och sorg

Men det har funnits motgångar och sorger också i livet. Som 28-åring blev Britt ensam med fyraårige sonen Christer när hennes man dog i sviterna av diabetes. Det var en svår tid för den unga Britt.

– Senare fann jag kärleken på nytt. Vi fick en dotter, Elisabeth, och hade ett fint liv i många år, innan jag miste även honom alldeles för tidigt. Vi hade så många drömmar och planer för framtiden som pensionärer. Kanske skulle vi flytta utomlands? Eller till vår stuga? Det blev inte så. Men innan Gunnar blev sjuk hann vi resa runt i världen och uppleva massor. Jag väljer att fokusera på de roliga minnena.


Livsberättelser

Sara Diamant är projektledare för de filmade livsberättelserna som bland annat Britt Bergman delar med sig av.

Inte rädd för tekniken

– Det har varit fantastiskt att få ta del av seniorernas berättelser. Trots att vi har filmat berättelserna via Teams har det fungerat jättebra, säger Sara Diamant som hoppas att det blir möjligt att ha filmvisning för Britt och de andras nära och kära framöver.

Även om Britt emellanåt varit sur på strulande teknik gillar hon att prova nya saker. Hon har själv hållit i datakurser på PRO och skickar med en hälsning till andra:

– Våga trycka på de där knapparna, våga fråga. Var inte rädd för att göra bort dig!


FAKTA

  • Digidelcenter och Skaparytan finns på Stadsbibilioteket och är delar i ett treårigt projekt. Via Digidelcenter kan vem som helst boka IT-handledning via telefon eller videochatt.
  • Här finns datorer, skrivare, granskade medier, e-tjänster och fri tillgång till internet.
  • Skaparytan är den andra delen av Digidelcenter Luleå.
  • Här erbjuds aktiviteter för att stödja skapande och berättande, både med analoga och digitala verktyg. Just nu har alla fysiska aktiviteter pausats.
  • Läs mer här länk till annan webbplats

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp