”Mitt i händelsernas centrum”

I vår serie "Hej medarbetare!" får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Lovisa Sommerholt, nyanställd kommunsekreterare på kommunstaben.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Lovisa Sommerholt, kommunsekreterare på kommunstaben, har ett stort intresse för politik.

Hej Lovisa, hur blev du kommunsekreterare?

– Jag har alltid varit intresserad av politik och började efter gymnasiet studera statsvetenskap och ekonomi. Efter studier i bland annat Sverige, Grenoble och Saarbrücken flyttade jag till Bryssel där jag gjorde praktik på Sveriges ständiga representation vid EU och där jag senare jobbade som trainee på en konsultfirma inom miljö- och handelsfrågor.

– Under tiden jag följde europeisk politik började jag fundera på hur internationell och europeisk politik uppfattades i den kommunala verkligheten. Det blev därför naturligt för mig att söka mig till kommunen och till jobbet som kommunsekreterare.

Vad gör du som kommunsekreterare?

– Som kommunsekreterare arbetar jag med ärendehanteringsprocessen på kommunen. Där har jag en samordnande roll i hanteringen av de ärenden som går igenom den politiska beslutsprocessen. Det innebär att jag arbetar med administration, service och kvalitetssäkring. Det kan till exempel vara förberedelser inför möten och att skriva protokoll.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är alla människor jag möter ute i nämnderna, men också alla härliga kollegor på kontoret. Något annat jag uppskattar är att jag dagligen får möjlighet att följa politiska diskussioner och samhällsviktiga beslutsprocesser, mitt i händelsernas centrum.

Vem är du?

– Jag är ursprungligen från Stockholm men efter att ha studerat nära Alperna i Frankrike har jag insett att jag trivs bäst i snöiga landskap. Jag är en idrottstjej som har sysslat med många olika sporter, just nu är jag inne på skidor och snowboard. Utöver sport tycker jag om att sjunga, lyssna på jazz och följa politiska frågor.

Hur kommer det sig att du flyttade till Luleå?

– Jag läste min master i statsvetenskap i Umeå och under den tiden studerade min syster här i Luleå på LTU. Jag var och hälsade på henne vid flera tillfällen och trivdes i Luleå som stad. När det kort därefter fanns ett jobb att söka på Luleå kommun så tog jag chansen att flytta hit. Jag tycker om att resa och har hunnit bo på många platser, men jag gillar också känslan av att få komma hem. Luleå har alla saker som jag behöver för att känna mig just hemma.

Hur har det varit att börja på ett nytt jobb mitt i en pandemi?

– Jag tycker det har gått bra. Vanligtvis när man är ny på ett jobb så blir man introducerad till väldigt många människor på samma gång. Nu under pandemin har jag fått möjlighet att träffa några kollegor åt gången och det har gjort att jag har kunnat lära känna varje person bättre. Alla kollegor har varit välkomnande och trots att många jobbat hemma så har det alltid funnits någon på kontoret. Det ska bli trevligt att få träffa alla när de kommer tillbaka till arbetet.

Läs om fler av kommunens intressanta jobb här.länk till annan webbplats

FAKTA

  • Namn: Lovisa Sommerholt
  • Yrke: Kommunsekreterare
  • Ålder: 27 år
  • Bor: Luleåbo sedan ett halvår tillbaka.
  • Bästa med att bo i Luleå: Det bästa med Luleå är närheten till naturen och sen Luleåborna förstås, alla jag möter här är väldigt trevliga. Dessutom tycker jag att Luleå har ett framåtdriv, man är positiv inför framtiden och det märks.
  • Bästa med Luleå kommun: Jag tycker att Luleå kommun verkar vara en väldigt dynamisk kommun, det känns som det händer saker hela tiden vilket gör det väldigt spännande att arbeta här.
  • Läs mer: Övriga artiklar från Hej medarbetare!länk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Nina Aronsson

Foto: Frank Rizo

Logotyp