”Mitt jobb är kreativt och meningsfullt”

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare! får du möta personalen inom kommunen. Den här veckan träffar vi Jaana Niva som jobbar som stödassistent på textilavdelningen, Jobbcenter Södra.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på 300 olika yrken. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

Jaana Niva, stödassistent på Jobbcenter Södra.

Hej Jaana! Kan du berätta lite om vad Jobbcenter Södra är för något?

‒ Jobbcentret är en dagverksamhet dit man kan vända sig om man har någon funktionsvariation och vill hålla sig sysselsatt om dagarna. Vi har flera olika avdelningar där vi tillverkar saker på uppdrag från olika verksamheter inom kommunen. Jobbcentret är också en mötesplats där våra brukare kan träffas.

Vad innebär det att vara stödassistent?

‒ Som stödassistent finns jag där som stöd för brukarna vid olika arbetsmoment eller vid frågor. Vi bollar ofta idéer och kommer fram till olika lösningar tillsammans.

Vad jobbar ni med på textilavdelningen?

‒ Vi anpassar jobben utifrån brukarnas behov och intressen. Vi arbetar oftast med beställningsjobb men ibland får brukarna också sy till sig själva. Vi syr bland annat haklappar och tvättsäckar till förskolor och äldreboenden. Till butiken här på Jobbcentret syr vi barnmössor, barnfiltar, väskor, necessärer, förkläden och kuddfodral.

Kan du berätta om vad ni jobbar med just nu kopplat till coronaviruset?

‒ Vi har tillsammans med några andra avdelningar här på Jobbcentret hjälpts åt att tillverka skyddsvisir till vården.

Hur länge har du jobbat inom Luleå kommun?

‒ Jag har jobbat inom Luleå kommun i ungefär 15 år. Jag har tidigare varit fritidspedagog och lärarvikarie. Jag har också jobbat inom hemtjänsten och på olika gruppboenden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

‒ Mitt jobb känns väldigt meningsfullt. Det bästa är att få se hur bra våra brukare mår av att få komma hit och träffa andra. Det blir en slags gemenskap och social samvaro. Mitt yrke är också kreativt och konstnärligt, det tycker jag om.

Läs mer om kommunens dagverksamhet.länk till annan webbplats

Vem är Jaana Niva?

  • Ålder: 59 år
  • Yrke: Stödassistent
  • Det bästa med Luleå: Att det är en lagom stor stad där man har nära till allt. Framförallt nära till naturen.

Text: Matilda Frölin
Foto: Jerker Nyström

12 maj 2020

Logotyp