Närhet och trygghet i Luleå

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I årets andra del av serien möter vi Karin Tysk och Johan Ellert.

– Det finns en bullerbykänsla här som vi ville ge våra barn.

”Grattis!” Det var i slutet av juli 2012 när ordet dök upp på Karins Facebook-vägg. Det var inte bara den första födelsedagshälsningen – den var från Johan. En person som hon egentligen inte kände så bra. Visst hade de gemensamma vänner i Stockholm och sågs slumpmässigt ute ibland. Men de var ändå så pass okända för varandra att Karins mamma köpte en flygbiljett till Luleå för sin dotter. Trots att Johan erbjudit henne skjuts upp i sin bil, eftersom de båda skulle hem över sommaren. Det var då, några veckor efter de separata resorna, som födelsedagshälsningen dök upp i flödet och de började prata.

Under ett besök i barndomsstaden Luleå år 2014 upptäckte Karin och Johan bostadsområdet Hällbacken, och det startade en process. En tanke om att kanske, någon gång flytta tillbaka.

Jag ville höra hur hon skrattade, berättar Johan när han minns första dejten på stand-up-klubben. Dit de gick strax efter att de kommit tillbaka till Stockholm igen. Sedan gick allting väldigt fort. På bara några månader hade de flyttat ihop.

– Karin skulle snart vara utan bostad. Och vi tänkte att om det inte funkar nu varför skulle det funka sen? Så vi körde på, säger Johan.

Ett besök som väckte tankar

Pang. Pang-pang. Ljudet av nyårsraketer som exploderar haglar över himlen på Mjölkudden. Det är snart 2014 och precis som vanligt firar paret in det nya året uppe i Luleå. Fram till dess hade semestrarna i barndomsstaden inte varit mer än just det, besök under ledigheter. De gillade livet i Stockholm för mycket. Sina jobb, vänner, fritid. Men under det här besöket upptäckte de bostadsområdet Hällbacken, och det startade en process. En tanke om att kanske, någon gång flytta tillbaka. Det var så tätt mellan barnvagnarna. Enkelt att umgås. Att spontanidrotta eller bara glida över på en kaffe. Allt det där som de inte riktigt hade i Stockholm.

– Det var en bullerbykänsla. Ett liv som vi ville ge våra barn, säger Karin.

”Vi känner att vårt hem verkligen är vår plats på jorden just nu,” säger familjen om det nybyggda huset på Dalbo – området rak över gatan från Hällbacken.

Dags för ett beslut

Paret ställde sig i Luleås tomtkö. Men det är först tre år senare, när deras första barn Amélie är fött, som de känner att de måste ta ett beslut. Stanna i Stockholm eller flytta hem till Luleå.

– Vi började omvärdera vad som var viktigt. Vi ville ge henne närheten till sina far- och morföräldrar, och tryggheten av att växa upp på en mindre ort, säger Karin och Johan fyller i:

– Jag hade en olustkänsla över att vår dotter i framtiden skulle behöva ta tunnelbanan i Stockholm till skolan eller för att träffa kompisar. Sedan vill jag tro att det är ett mycket rikare liv för ett barn att växa upp här.

Det blev en period av plus- och minuslistor. Att väga för och emot. Och julen 2019 vägde fördelarna över. Det som skulle bli en tur- och returbiljett över ledigheten blev istället en resa enkelväg för hela familjen. Huset i Stockholm såldes snabbare än förväntat.

I snart ett år har de bott i en hyreslägenhet i centrala Luleå. Ett år som kanske inte riktigt blivit som de tänkt sig på grund av pandemin. Men nu har de äntligen fått tillgång till sitt nybyggda hus på Dalbo – bostadsområdet mitt emot Hällbacken. Fyraåriga Amélie och 1,5-åriga Louie springer runt mellan tomma rum och flyttkartonger medan deras föräldrar försöker packa upp de sista allting som varit nedpackat.

– Barnen älskar närheten till pulkaåkning och utomhuslek! Vi ser fram emot att bjuda hem vänner och lära känna nya när pandemin är över. Vi känner att vårt hem verkligen är vår plats på jorden just nu!

Vilka är Karin och Johan?

  • Namn: Karin Tysk och Johan Ellert.
  • Ålder: 34 och 40 år.
  • Uppvuxna: I Luleå.
  • Bor: Dalbo.
  • Gör: Johan är inköpsansvarig på Sweco. Karin är barnmorska.
  • Favoritplats i Luleå: Luleå skärgård
  • Luleå med tre ord: Naturnära, tryggt, tillgängligt.

Text: Elin Carlansson
Foto: Petra Älvstrand

Logotyp