På förskolan är ingen dag den andra lik

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare! får du möta personalen inom kommunen. Den här veckan träffar vi Ulrika Nilsson som är förskollärare på Montessoriförskolan.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på cirka 300 olika yrken. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

I sitt jobb som förskollärare kan Ulrika Nilsson göra skillnad varje dag och lägga grunden för barns livslånga lärande.

Varför valde du att bli förskollärare?

– Jag tyckte det verkade vara ett varierande och spännande yrke. Jag har alltid tyckt om barn, så det var det största skälet till att jag valde utbildningen när jag var endast 19 år gammal.

Vad är det bästa med att jobba på som pedagog på förskola?

– Jag är en kreativ person som tycker om att röra på mig, så det får man definitivt utlopp för när man valt det här yrket. Har du bara lite fantasi och idéer så blir det aldrig tråkigt.

– Det som också är häftigt med att arbeta med barn är att jag i min yrkesroll kan göra skillnad varje dag och att jag är med och lägger grunden för ett barns livslånga lärande. Yrket är också kreativt och det är roligt att samarbeta och utvecklas med kollegor. Ingen dag är den andra lik.

Hur har coronapandemin påverkat er verksamhet?

– Det som påverkat många förskolor är underbemanning, på grund av att vi ska vara hemma för säkerhets skull även med lindriga symtom. Dessutom är det svårt att få tag på vikarier. Då får vi förhålla oss till de speciella förutsättningarna och hjälpa varandra. Det gör också att den pedagogiska verksamheten tyvärr kommer i kläm och vi får fokusera mer på omvårdnadsbiten.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Umgås med familj och vänner. Jag ser mycket serier och filmer. Jag gillar också att sy och skapa hantverk.

Text & foto: Malin Svedjeholm

20 november 2020

Logotyp