Plats för drömmar

Byn Krokträsk i Luleå kommuns norra ände är mest känd för sitt fiskeeldorado Stora Stenträsket. Framöver är det inte omöjligt att turister från hela världen vallfärdar dit – för att åka hundspann under norrskenet. Tack vare ett holländskt entreprenörspar som satsar stenhårt på slädhundar.

En drygt timmes bilfärd från Luleå ligger Krokträsk i bäverrika Bjurådalen. Byn är liten med ett dussintal hus och tio bofasta. Svänger man höger direkt vid Krokträsk-skylten och telemasten, åker förbi det vita huset på backen där en av byns två lanthandlar var förr, så hamnar man på Heden.

Till höger om bostadshuset finns en nyuppsatt stor inhägnad med flera hundgårdar i vinkel. 22 Alaskan Huskies tittar nyfiket på besökarna, några hundar med hundvalpar kommer fram och nosar på besökarna.

ungt par med hundar

Sanna och Erik är globetrottrarna som har landat i Sverige och slagit ner sina bopålar i Krokträsk.

Här bor Sanne Kouwenhoven (29) och Erik Hordijk (33), ursprungligen från Nederländerna, sedan bara några månader tillbaka. I maj flyttade de från Kangos till Krokträsk och startade sitt företag Yellow Snow Husky Tours för att kunna erbjuda hundspannsturer. Paret hade rest en hel del, jobbat i Australien, Finland och senast i Tornedalen innan de slutligen hamnade i Luleå kommun.

– Vi flyttade till Sverige efter ett tag i Finland för språkets skull. Givetvis, vi hade också kunnat hamna i Norge, men nu blev det Sverige och Krokträsk eftersom två vänner till oss tipsade om det här området. Vi blev erbjudna att köpa huset här, så vi slog till. Här finns fina leder för hundspann, både på sommaren och under vintern, berättar de.

Turer under norrsken

Sanne och Erik vill satsa på småskalig turism, guidade turer med en personlig prägel. De marknadsför sig i närområdet, på lodges och till företag och satsar på sikt även på internationella turister. Det unga paret verkar leva sin dröm i den lilla byn.

– Det är här vi vill vara. Vi saknar inte staden. Det är mycket arbete med att bygga upp en kennel, men det är det värt! Vi lever verkligen vår dröm, säger Sanne med ett stort leende.

kvinna med hundvalp

"Det är här vi vill vara. Vi saknar inte staden." Sanne Kouwenhoven lever sin dröm i Krokträsk.

Hemvändare röjer upp

Bara några hundra meter från Sanne och Erik, i byns sista gård bor Johanna Engman (38) och Thomas Persson (43). Johanna växte upp i byn, flyttade till Dalarna, träffade Thomas och tillsammans flyttade de för några år sedan upp till Krokträsk. Paret köpte 2014 en mindre gård där de har hästar, kor, får, höns och hundar. Thomas jobbar som lärare på naturbruksgymnasiet i Kalix.

– Vi hade egentligen tänkt att ha huset som stuga, men så fick Thomas jobb direkt och jag tog lastbilskörkort och började ploga. Vi upplever att arbetsmarknaden i Norrbotten är så mycket bättre än i Dalarna, dessutom är det inte lika mycket konkurrens om jordbruksmarker här, säger Johanna.

man framför ladugård

Thomas Persson är dalmasen som stormtrivs i Kroken som invånarna kallar sin by.

kvinna i lastbil

Johanna Engman kör plogbil. Nu börjar vintersäsongen med tusentals mil i hytten.

Thomas och Johanna har röjt upp gammal åkermark och börjat brukat jorden igen. Johanna odlar grönsaker för självförsörjning och experimenterar med olika sorters ost. Drömmar och planer om framtiden är det inte ont om. Johanna skulle gärna satsa mer på ost eller erbjuda slädturer med sina nordsvenska brukshästar.

– Fördelen är just att vi har plats här för våra verksamheter. Vi får även använda andras marker, här i byn och i grannbyarna, de flesta är bara glada att vi brukar jorden. Det är lite friare här än i Dalarna, säger Johanna.

fiskesjö med stugor

Kallkällesjön Stora Stenträsket ligger still i vinterdvala. Röding och öring växer upp sig under isen inför pimpelsäsongen till våren. Fiskecampen är ett omtyckt, familjevänligt ställe som bröderna Johnny och Thomas Engman driver.

kommunkarta med Krokträsk

Krokträsk i siffror

 • 10 bofasta
 • 4 fritidsstugor
 • 6 företagare
 • 31 hundar
 • Förr fanns två lanthandel och ett sågverk.
 • Mest troligt är byn döpt efter byasjön Krokträsk
  som ligger mitt i orten som en krökt tarm.
 • Runt Krokträsk finns flera skogsbilvägar
  att strosa på, bland annat till Lillberg eller
  Fiskelträsk.
 • Skoterleder till St. Stenträsket och
  Malmens väg.
 • Vildmarkscampen Stora Stenträsket ligger
  en mil från Krokträsk.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Simon Eliasson

Logotyp