SM-veckan i skolan: Vi kör ändå

Den 25–31 mars skulle SM-veckan vinter arrangerats i Luleå och Boden. Med anledning av coronaviruset ställdes den nationella veckan in, men på bland annat Tallkronanskolan och Norrskenets friskola i Luleå har egna mästerskap precis dragit igång.

Skolor och förskolor i Luleå och Boden var en del i arbetet med SM-veckan vinter. En del skolor hade kommit långt i sina planer kring veckan och valde att fortsätta med dessa när beskedet att SM-veckan ställdes in kom. Vårt Luleå besökte Norrskenets friskola och Tallkronanskolan i Luleå där skolornas egna mästerskap påbörjats.

Eleverna på Norrskenets friskola värmer upp för sin SM-dag tillsammans med SM-kompisen Malmis.

– Vi har pratat mycket om SM-veckan och jobbat med den länge. Det här var något som barnen var inställda på att genomföra så vi ville inte göra dem besvikna, säger Carola Ek, klasslärare i årskurs 3 på Norrskenets friskola, när vi ses på skolgården.

Det är den 25 mars. Dagen då SM-veckan vinter 2020 skulle startat. På Norrskenets friskola arrangerar de, enligt plan, sin egen SM-dag ute i vårsolen. Klockan är strax efter lunch när musiken drar igång ute på skolgården. Till tonerna av SM-låten dyker SM-kompisen Malmis upp och dansar tillsammans med entusiastiska elever. Dansen är uppvärmning för resten av dagen. När alla är varma i kläderna drar de fem lagtävlingarna som barnen tillsammans röstat fram igång. På programmet står madrassrace, Gagaboll, dansstopp, dragkamp och terränglöpning.

Det faktum att solen förvandlat snön i gaga-rinken till en ren slaskyta tycks inte påverka barnen nämnvärt. Bollen flyger fram över planen och inte en sko är torr.

– Det är mycket Gagaboll här på skolan, varje rast. Så jag förstår att eleverna ville ha med det som en gren idag, säger Ulrika Brännström, administratör och specialpedagog på skolan, och fortsätter:

– Vi spenderar mycket tid ute på skolan, året om. Rörelse är en av skolans profiler vilket också är en anledning till att vi höll fast vid våra planer om att genomföra SM-dagen trots att veckan ställdes in. Vi har rörelsepauser under lektioner och en dag i veckan har hela skolan det tillsammans utomhus.

Emmy Voelkeljr, från årskurs 5 på Norrskenets friskola laddar för dragkamp. Dagens roligaste tävling tycker hon dock är Gagaboll. Det soliga vårvädret gör att gagaplanen är lite blötare än vanligt, men det är inget som stoppar eleverna från att spela.

Invigning med pompa och ståt

På Tallkronanskolan är det fritidshemmet som arrangerar ett eget mästerskap som ska pågå under en hel vecka, precis som SM-veckan skulle gjort. Invigningen den 25 mars äger rum i Kronanhallen. När klockan slår 15.00 tågar eleverna in i sporthallen på ett långt led. I händerna håller de egengjorda SM-flaggor som de stolta viftar med. Eleverna radar upp sig och ur högtalarna strömmar nationalsången högtidligt. När sången är avklarad klipper de band för att markera mästerskapsveckan som invigd. Plötsligt dyker SM-kompisen Malmis upp och bjuder både på lite SM-dans och lite flossing till elevernas glädje.

SM-kompisen Malmis är populär bland eleverna på Tallkronanskolans fritidshem.

På Tallkronaskolans fritidshem ska det under fyra skoldagar genomföra fyra tävlingar som barnen varit med och bestämt. Fram till att mästerskapen avslutas den 1 april kommer eleverna att ha möjlighet att tävla i grenarna kasta stövel, kast med spring, madrassrace och tre i rad-stafett.

– Vi började jobba med SM-veckan tidigt och när den ställdes in kände vi att, nej nu måste vi visa eleverna att vi kan köra ändå. Rörelse är så viktigt och något som vi jobbar mycket med på Tallkronanskolan. Vi har bland annat rastkul, fritidsgympa och mycket Gagaboll, berättar Ingalill Elenius, fritidspedagog på skolan.

Eleverna Isabella Pirie, August Engman, Maria Breistrand och Oskar Lindbäck går alla i årskurs 1 på Tallkronanskolan. De ser fram emot en vecka en mästerskapens tecken.

– Jag ska tävla i ”kasta stövel” berättar Oskar Lindbäck.

– Och jag i ”tre i rad stafett”, fyller August Engman i.

Isabella, August, Maria och Oskar från årskurs 1 på Tallkronanskolan har full koll på vad som krävs för att tävla i mästerskap.

Rätt knep inför tävlingar

Tillsammans listar de fyra eleverna vad som är viktigt att tänka på när man förbereder sig för ett mästerskap:

  1. Luft. Du måste andas mycket frisk luft.
  2. Träna innan. Du måste förbereda dig väl.
  3. Äta. Kroppen behöver mat för att orka tävla.

Så, om än den nationella SM-veckan blev inställd, så skiner lite SM-glans över den sista marsveckan i Luleå trots allt. Den bjuder på nytänkande idrotter, rörelseglädje och en hel del elever kommer att få känna på hur det är att vara mästare.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Östman

Foto: Frank Rizo

Logotyp