Stolthet och fördom

En före detta elitidrottare och en kulturproducent. Varken Maja Alasalmi eller Elin Setzman kommer från Luleå men har båda valt att bosätta sig här. För den ena var det kärlek vid första ögonkastet. För den andra har stan överraskat.

När Elin Setzman som 15-åring lämnade Täby för riksbasketgymnasiet i Luleå föll hon totalt. Inte bara för den proffsiga verksamheten och stans extrema basketintresse, utan även för den direkta gemenskapen, värmen och närheten.

– Luleå är en unik stad när det kommer till baskethajpen. Det är alltid fullsatt på läktarna under ligamatcherna. Stan är också mysig. Jag kände mig hemma direkt, säger Elin.

två unga kvinnor

Maja (t v) tycker att Luleå är grym, efter att hon återupptäckte staden. Elin gillar gemenskapen i Luleå, att man bryr sig om varandra.

Vi har satt oss ned på Norrbottensteatern som är Maja Alasalmis arbetsplats. Tjänsten som producent på Ung Scen Norr klev hon på så sent som i höstas.

– Jag har nog aldrig tänkt att jag skulle bo i Luleå. Hit åkte man för att shoppa, skrattar Maja, som ursprungligen kommer från Boden.

– Jag bodde i Göteborg vid det tillfället och satt på tåget upp till Boden när min mamma skickade jobbannonsen. Jag tänkte att det var perfekt och skrev ansökan direkt där på natten.

Med skräckblandad förtjusning fick Maja packa sina väskor och återvända ”hem”. Utan att egentligen veta vad hon gett sig in på.

– I Göteborg jobbade jag mycket med Stolt scenkonst, ett nätverk som verkar för att främja scenkonst med HBTQ- perspektiv. Här visste jag till en början ingenting om queercommunityt. Jag har fått återupptäcka staden på nytt, och insett att Luleå är grymt på flera sätt. Det finns många bra initiativ och det är också lätt att anordna saker själv. Det finns mycket men jag vill göra mer av sånt som inte finns, säger Maja.

ung kvinna

Maja Alasalmi, 25 år, uppvuxen i Boden, bor i Luleå. Jobbar som producent på Ung Scen NOrr och drömmer om "att det inte finns gubbar och gummor som påpekar min ålder. Jag vet att det ovant med en 25-åring som gör grymma saker. Men vänj er!"

För Elin väntade ett kontrakt med Luleå Basket efter studenten och 2016 var hon med och tog det tredje guldet för klubben. Året efter testade hon vingarna i Östersund för att få mer speltid - men där blev suget hem för stort.

– Jag bröt kontraktet efter ett halvår. Det kändes helt fel och jag ville hem till Luleå. Hela min värld fanns ju här. Luleå är så starkt förknippat med vem jag är, säger Elin och fortsätter:

– Jag minns att jag gick en långpromenad runt sjön när vi hade bortamatch här med Östersund och jag kände – gud, jag är hemma!

ung kvinna

Elin Setzman, 21 år, uppvuxen i Täby, bor i Luleå. Pluggar andra året på LTU:s lärarprogram. Drömmer om "att göra samhället till en bättre plats genom att utbilda unga".

Just nu pluggar Elin andra året på lärarprogrammet på Luleå tekniska universitet. Efter året i Östersund fanns lusten till basketen inte riktigt där för att spela på den högsta nivån. Istället spelar hon med Luleå Stars som huserar i division ett, samtidigt som hon har en rad coachuppdrag. Bland annat tränar hon länslaget för flickor upp till 15 år.

– Jag har faktiskt en tydlig plan. Jag vill bli ämneslärare och jobba på idrottsprogrammet här. Jag gillar gemenskapen i Luleå. Man småpratar med varandra på ett helt annat sätt. Och bryr sig om varandra. När jag går ut på O´Learys känns det som en hemmafest, skrattar Elin och får medhåll av Maja:

– Jag känner igen mig i det Elin säger. Det är lätt att bli anonym i en större stad. Jag upplever också att man umgås med folk i olika åldrar här. Att det är lättare att prata och diskutera, men också att påverka och mötas. När jag bodde i Göteborg fanns faktiskt ett stort Luleå-community som alltid pratade gott om stan.

Elin nickar och höjer ett observerande finger.

– Men. Det finns också de med fördomar. Jag har kompisar som på allvar trodde att jag bodde i skogen. Sedan är det väl en vanlig förutfattad mening att norrbottningar är tystna och slutna. Det stämmer verkligen inte.

FAKTA Ung Scen Norr

  • spelar scenskonst för unga i Norrbotten
  • vill skapa scenkonst som utmanar, involverar och synliggör unga norrbottningar
  • utbildar teaterledare och håller i projekt som gör barn och ynga möjlighet att själva utöva teater

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

28 december 2018

Logotyp