Barnens berättelser och skulpturer ska ge liv på Porsön

Orden baksidor, återvändsgränder, svårnavigerat och trånga passager blev startskottet för konstnären Linn Lindströms uppdrag att skapa ny utsmyckning på Porsön.

– Orden fick mig att tänka på labyrinter och sedan dök mytologi och fiktion i genren magisk realism upp inom mig, säger Linn.

Med detta som start började arbetet där ett samarbete med biblioteket och eleverna i årskurs 5 på Porsöskolan blev en stor del av den inspiration Linn eftersökte. Elevernas startade med ett skrivprojekt som utgick från Linns prolog, en fiktiv händelse som utspelas nattetid på Porsön. Utifrån den har eleverna sedan skrivit varsin berättelse som publiceras i en bok tillgänglig för lån på Porsöns Bibliotek.

Eleverna i årskurs 5 på Porsöskolan har gjort ett storartat arbete med sina egna berättelser till boken "En reva i verkligheten" som ska ges ut i samband med invigningen av Porsö centrum i augusti i år.

Med den fiktiva berättelsen ”Händelse: 65.6191704, 22.1476513” påbörjade Linn resan i att realisera de tankar som dök upp. Efter att ha läst alla de förstudier och analyser som gjorts av området, bland annat Karin Erixon och Thomas Häméns förstudie om ”Konst på Porsö Centrum” och framför allt deras förslag, ”Skulpturvandring” närmade sig Linn startpunkten för hennes första idéskiss.

– Förslaget utgår från tanken om att placera ut mindre skulpturer på ett större område och att en skulpturvandring skulle kunna väcka intresse för många åldrar och samhällsgrupper, säger Linn Lindström.

– Det var kul och lite svårt att skriva boken. Jag skrev om en tjej i skoluniform som bodde i USA och det var en både spännande och lite skrämmande berättelse, säger eleven Lova Worrsjö.

Entusiastiska elever i projektet

Läraren Maria Ek är imponerad av elevernas entusiasm som varat från början till slutet av projektet.

– Det har för oss alla varit spännande att få samarbeta med en konstnär som ska illustrera figurer från elevernas texter, det blir så ”levande” då, säger hon.

Arbetet med boken har tagit många timmar i anspråk under lektionstid. Men läraren Maria och kollegan Pernilla Andersson hoppas att projektet har skapat en lust att fortsätta skriva för eleverna. För de har gjort ett storartat jobb. Alla elever har skrivit sju kapitel var. De har haft samma tema och upplägg men deras egen fantasi har satt prägel på allt så varje berättelse har blivit helt unik.

– Det har varit extra inspirerande för dem att veta att Linn ska läsa och inspireras av deras berättelser, säger Pernilla Andersson.

Lärarna Maria Ek och Pernilla Andersson har arbetat tillsammans med konstnären Linn Lindström, sittandes i bilden, för att inspirera eleverna till att delta i projekt ”Händelse: 65.6191704, 22.1476513” på flera olika plan. Bland annat i en bok och som inspirationskälla till både skulpturer och plaketter som ska vias i centrum.

Figurativa bronsfigurer på natursten

Utöver plaketterna och barnens skrivna berättelser ska sex figurativa mindre bronsskulpturer gestalta deras tankar om Linns grundhistoria.

Skulpturerna ska stå på större naturstenar som en flirt med Porsöns naturnära läge och placeras ut på olika platser i centrum. Känslan Linn vill uppnå är att en stig leder ut från skogen, genom centrum och tillbaka in. Som spår av något som funnits innan bebyggelsen på platsen.

– Skulpturerna ska inte vara överblickbara samtidigt utan dyka upp när man rör sig genom centrum, säger Linn Lindström.

Linn Lindströms skulpturer ska stå på större naturstenar som en flirt med Porsöns naturnära läge och placeras ut på olika platser i centrum.

Här, en stilstudie av figurer som ska gjutas till bronsstatyer.

Bevingade ord i rostfritt stål

Arbetstiteln för konstprojektet är ”Händelse: 65.6191704, 22.1476513” vilket är de precisa koordinaterna för en tänkt placering av en fyra meter hög väggschablon i rostfri spegelplåt föreställande en spricka/portal. En portal som har en central roll i den berättelse som barnen och konstnären arbetat med.

– Jag har en tanke om att berättelsen slagit ner som en meteorit och i fragment fastnat runt om i centrum. Exempelvis som sprickan, portalen i väggen som är hämtad ur prologen.

Arbetstiteln för konstprojektet är ”Händelse: 65.6191704, 22.1476513” vilket är de precisa koordinaterna för en tänkt placering av en fyra meter hög väggschablon i rostfri spegelplåt föreställande en spricka/portal.

Linn ser förutom den metaforen även ett mer konkret uttryck för att skapa liv i centrum. Att bryta upp stumma ytor med fragment, små bitar av speglar som placeras i husens tegelstensväggar.

Orden spricka och spegel, symboliskt och metaforiskt

– Sprickor som minne, som revor i verkligheten, men också som möte med något nytt. Spegel som reflektion, att möta sanning, eller gå vilse om du omges av för många, säger Linn Lindström.

Utifrån elevernas berättelser planerar Linn dessutom att välja ut citat som ska graveras på spegelplåt och sedan fästas på fasader på olika platser runt om i hela centrum.

– Att eleverna efter det här samarbetet kan se hennes skapelser och veta att det är de som varit med på ett hörn kommer att göra dem stolta över sitt fina arbete och över sin stadsdel, säger läraren Pernilla Andersson

Invigning i augusti

Arbetet med konst- och kulturprojektet "Händelse: 65.6191704, 22.1476513" ingår i arbetet med upprustningen av Porsö centrum och finansieras av Luleå kommun och Lulebo.

Om allt går enligt plan ska projektet vara färdigt för invigning och visning i augusti i år.

Det här är Linn:

Namn: Linn Lindström
Ålder: 35
Bostadsområde: Jämtön
Bakgrund/yrke: Konstnär
Bästa citatet om livet: Man måste skynda sig medan man har lust

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren
KonstIllustrationer: Linn Lindström


Logotyp