”Det roligaste är att få hjälpa våra kunder att hitta deras hems personlighet”

Lindbergs Konst och Ram är ett familjeföretag som startades 1969 och har varit en central del av Luleås konstscen i över fem decennier. Lindbergs Konst och Ram har ett stort engagemang i hantverket och lägger stor vikt vid personlig service anpassad efter kund, konst, objekt, stil och känsla.

Luleå kommun har som ambition att löpande publicera porträtt av våra lokala företagare för att dela deras inspirerande berättelser och lyfta goda exempel. Har du ett bra exempel på ett företag, en person eller organisation som gjort något spännande inom näringslivet i Luleå? Tipsa oss i formuläret längst ner på sidan Driva företag i Luleå Länk till annan webbplats..

Helene Lindberg tillsammans med sin son Pär

Helene Lindberg och hennes son Pär är eniga om att det roligaste är att få hjälpa kunderna att hitta deras hems personlighet.

Idag äger Helene Lindberg företaget efter att ha tagit över verksamheten från sina föräldrar 1998, men hon har alltid varit involverad i företaget på ett eller annat sätt. Det började med sommarjobb och helgjobb.
– Det roligaste är att få hjälpa våra kunder att hitta deras hems personlighet, och att få leta och dra i trådar för att hitta vad som passar varje person.

För ett par år sedan flyttade Helenes son Pär tillbaka till Luleå efter att ha bott och utbildat sig i Göteborg.
– Jag har arbetat i företaget i många år innan jag flyttade till Göteborg, och jag hann även jobba tillsammans med min morfar.

För Pär har det alltid varit självklart att engagera sig i företaget.
– Det har varit en stor del av mitt liv och alltid funnits som ett alternativ och en möjlighet.

Pär håller med Helene om att det roligaste är att hjälpa kunderna att hitta rätt.
– Det är ett väldigt kreativt arbete och ett hantverk. Man klipper och spikar ramar, skär glas och monterar. Men det kreativa är inte bara i utförandet utan även när det kommer till att hjälpa kunderna att hitta rätt inramning för det som ska ramas in.

Utöver Helene och Pär har Lindbergs Konst och Ram tre anställda, Frida Gåhlin, Ola Erixon och Peter Åberg.

– Det är roligt att arbeta med olika kreativa inramningar och att vi har ett stadigt flöde av kunder till ramverkstaden som värderar kvalitet och estetik. Sen är det kul att få jobba innovativt och lösningsorienterat, det finns ingen idé eller fråga som vi inte kan lösa med en snygg inramningslösning, berättar Peter, rammakare och konstnär som varit anställd i över 25 år.


Pär skär glas till en ram i verkstaden

Inramningar har alltid varit en viktig del av verksamheten.

Från början bestod verksamheten främst av inramningar. Idag har företaget tre ben att stå på: inramningar, konstförsäljning och galleriverksamhet.

– Inramningar har alltid varit en viktig del av verksamheten och genererar mycket arbete, berättar Helene.

Konstförsäljningen sker både genom inköp och kommission, och när man fick ta över Singers sycenters lokaler 2006 kunde man börja erbjuda galleriverksamhet som inkluderar regelbundna utställningar med både lokala och nationella konstnärer.
– Vi har ett gott samarbete med konstnärer och gallerister och arrangerar sju till åtta vernissager per år, berättar Pär.

Lindbergs Konst och Ram har ett stall av konstnärer som man ofta samverkar med.
– Under maj ställer vi ut en, för oss, ny konstnär. Det är Tomas Lidén som gör målningar och linoleumtryck, och teckningar gjorda med fotokemi, säger Helene.

Man samarbetar med många lokala konstnärer men även med nationella och internationella konstnärer.
– Vi försöker ha en bredd så att det finns något för alla, men det viktigaste är att de vi ställer ut inspirerar oss och våra kunder, säger Pär.

Alla tre delar är lika viktiga för Lindbergs Konst och Ram.
– Vi blir bättre inramare för att vi håller på med konst och bättre på att ställa ut för att vi håller på med inramningar. Allt hänger ihop.

Förutom många privatkunder samarbetar Lindbergs Konst och Ram med flera lokala företag, kommunen och regionen.
– Ett sådant arbete är exempelvis konstsamlingen hos LF Norrbotten där vi tillsammans med dem samlat en stor norrbottnisk konstskatt i deras kontorslokaler i Luleå, berättar Helene.


Tavlor i olika storlekar och med olika motiv

Företaget har idag tre ben att stå på: inramningar, konstförsäljning och galleriverksamhet.

En av de utmaningarna som finns är att locka besökare till utställningarna.
– Det är en utmaning att få folk ur huset och få nya besökare till våra utställningar, säger Pär.

För att försöka uppnå detta har bredden och variationen ökat i utställningsverksamheten.
– Vi vill få människor att våga sig ur sin komfortzon. Man kanske inte identifierar sig som en som går på vernissage men många av de som kommer till oss första gången märker att de gillar det och blir återkommande.

En utmaning är det faktum att det inte längre finns någon kulturredaktion i Norrbotten, vilket gör att det blir ännu svårare att nå ut.
– Det har slagit hårt mot hela kulturlivet i Norrbotten. För oss hade det varit tacksamt om tidningarna hade en kulturjournalist eller redaktion då det bidrar till att uppmärksamma utställningar. Det är viktigt att få någon utifrån som uttalar sig, det skapar större intresse och lockar fler att gå på utställning, säger Helene.

Framåt är planen att fortsätta på inslagen väg och erbjuda kreativa lösningar och kvalitetsinramningar samt fortsätta utvecklas.
– Vi ska fortsätta visa upp det vi tror på, tycker är intressant och bra. Sedan strävar vi efter att utöka kontakten med antalet konstnärer. Vi letar även samverkansmöjligheter med andra aktörer i branschen och de som är intresserade av konst och kultur, säger Pär.

Nästa år har galleriet 20-årsjubileum. Det kommer bland annat att firas med en utställning av Jette Andersen som var en av de första som ställde ut när galleriet öppnade 2006.
– Nu kommer hon och har en utställning igen under samma månadsperiod men 20 år senare. Vi får se vad det blir för mer firande av galleriet under nästkommande år, berättar Helene.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp