Juryns motivering
”Det är ett förslag som får stor betydelse för hela Luleå och för Norrbotten genom att det skapar mötesplatser för många målgrupper, blir en unik reseanledning samt har en balanserad och karaktärsfull arkitektur som både samspelar med omgivningen och skapar stolthet. Kompositionen är bra och förslaget skickligt gestaltat.
Hållbarhet genomsyrar hela förslaget där bland annat återbruk, bevarande av slangtornet samt byggande i trä är några bärande delar. Förslaget innehåller en bredd av funktioner som stärker evenemangsstråket och kommer på ett naturligt sätt att utvidga innerstaden samtidigt som det ökar Luleås attraktionskraft.”
Juryns samlade bedömning
Under två månader, oktober till december 2023, har fem inbjudna team haft möjlighet att ta fram sina förslag. Fyra tävlingsförslag lämnades in: Båthusbacken, Den naturliga mötesplatsen, Entré Luleå samt Länken.
Juryn anser att samtliga team redovisar väl kvalificerade och bearbetade förslag. Hur de tagit sig an platsen och löst tävlingsuppgiften varierar tydligt mellan förslagen. Skillnaderna består till exempelvis i förslagens exploateringsgrad, byggnadshöjder och variation av funktioner. Förslagen uppvisar olika arkitektoniska idéer och hur de förhåller sig till sin omgivning samt den befintliga bebyggelsen på platsen. Juryn bedömer att alla förslag kräver en vidare bearbetning och ibland relativt stora justeringar i en fortsatt process.
– Vi bedömer att förslaget ”Den naturliga mötesplatsen” är det mest utvecklingsbara i förhållande till sin huvudidé och att förslagets tydliga identitet och bärande kvaliteter kan behållas även i en vidare bearbetning av förslaget, säger Mia Persson.
Nästa steg
Huvudprojektledaren Anneli Jonsson-Ölund berättar vad som händer härnäst:
– Det känns jättebra att vi har nått den här viktiga målpunkten i projektet och att vi nu har en aktör att jobba vidare tillsammans med. Det som kommer att hända nu är att en detaljplan ska tas fram som möjliggör en lämplig omvandling av fastigheten och att ett markanvisningsavtal ska skrivas med (vinnaren). Delar av byggnaderna på platsen ska rivas och marken saneras. Därefter kan själva byggnationen påbörjas.
– Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt planeringsskede av projektet och många saker är kvar att lösa, men vår uppskattning är att området skulle kunna stå färdigt om ungefär fem år, säger Anneli Jonsson-Ölund.
Kommunens vision och syftet med tävlingen
Kommunens vision för kvarteret Bävern är att skapa ett hållbart och innovativt blandkvarter där såväl dagens som framtidens Luleåbor trivs.
Syftet med markanvisningstävlingen var att via konkurrens få fram ett förslag på hur tävlingsområdet, del av fastigheten Bävern 1, kan omvandlas i linje med kommunens vision och mål. Målet var att den aktör som vinner, och vars tävlingsförslag visar på god funktion och genomförbarhet i kombination med en förståelse av platsens förutsättningar, får teckna markanvisningsavtal med kommunen.
Juryns arbete
Förslagen har varit utställda för allmänheten under perioden 22 december 2023 till och med 31 januari 2024. Samtliga förslagsställare har varit anonyma genom hela processen, fram till kommunstyrelsens beslut.
Under januari har en jury bestående av tjänstepersoner från Luleå kommun samt externa personer arbetat med bedömning av förslagen. Juryn har även inhämtat särskild expertis och erfarenhet från referenspersoner.
Juryns bedömning har skett utifrån kriterier som tillsammans ska uppnå kommunens vision och målbild för omvandlingen, samt säkerställa projektets genomförbarhet. De fyra bedömningskriteriernas delområden har varit följande:
- väl gestaltat och identitetsskapande
- levande och väl integrerat
- hållbar och innovativ
- genomförbarhet.