Företag bjuder in till samråd om vätgasledning till Luleå

Nordion Energi planerar att bygga en vätgasledning mellan Letsi kraftstation i Jokkmokks kommun och Hertsöfältet på Luleå Industripark. Behovet av ren energi är stort hos de nya industrierna som planeras i Luleå och med vätgasledningen möter Nordion Energi en del av detta behov. Företaget bjuder nu in till samråd enligt miljöbalken inför sin tillståndsansökan om att gräva ner sin vätgasledning under mark mellan Letsi och Hertsöfältet i Luleå.

Vätgasen kommer troligen få en viktig roll för att Sverige ska klara industrins omställning och dess behov av ren energi. Vätgasen produceras där det finns tillgång till energi, alltså Letsi kraftstation och behöver sedan transporteras på ett säkert sätt därifrån till platsen där den ska användas med hjälp av ledningar och infrastruktur.

Vätgasledningen mellan Letsi i Jokkmokk och Hertsöfältet i Luleå planeras att bli 170 kilometer lång och den är, enligt Nordion Energi, det första steget i utvecklingen av en vätgasinfrastruktur mellan Sverige och Finland som kallas Nordic Hydrogen Route. Tanken med denna infrastruktur är att den ska vara öppen för alla producenter och verksamheter som har behov av vätgas i området.

Det mesta av vätgasledningen mellan Letsi och Luleå är tänkt att grävas ner på frostfritt djup under jord.

Det mesta av vätgasledningen mellan Letsi och Luleå är tänkt att grävas ner på frostfritt djup under jord.

Ledning grävs ner under mark

Ledningen kommer att grävas ner på frostfritt djup under mark och vätgasen ska användas i i fossilfri produktion av mineralgödsel i en ny verksamhet på Hertsöfältet. Hela projektet med vätgasproduktion, ledningsinfrastruktur samt mineralgödselproduktion benämns Power2Earth, ett samarbete mellan Fertiberia, Lantmännen och Nordion Energi.

I det inledande arbetet har man undersökt tre olika alternativa sträckningar. När det gäller ledningens sträckning mellan Boden och Luleå har Nordion Energi valt att gå vidare med ett huvudalternativ baserat på det inledande arbetet som innebär att vätgasledningen placeras så man undviker tätbebyggda områden. Ett av alternativen för ledningen är tänkt att passera söder om Rutvik och norr om Hällbacken och Dalbo för att sedan vid Revelsudden och Sinksundet ta en av tre alternativa vägar. Även vid Ormberget och Hertsölandet finns det flera tänkbara alternativ på vägen mot det nya industriområdet på Hertsöfältet.

Översiktskarta över en del av den tänkta sträckningen av vätgasledningen mellan Boden och Luleå.Förstora bilden

Översiktskarta över en del av den tänkta sträckningen av vätgasledningen mellan Boden och Luleå.

Öppet hus med Nordion Energi den 12 september i Luleå

Företaget vill hitta den ledningssträckning genom samtliga kommuner (Jokkmokk, Boden och Luleå) som innebär minst påverkan för människa och miljö och genomför därför nu samråd enligt miljöbalken. Kommuner, myndigheter, företag, fastighetsägare, rättighetsinnehavare och närboende och andra intressenter är välkomna att delta på samrådet som pågår till och med den 29 september. I Luleå arrangeras öppet hus med anledning av samrådet torsdagen den 12 september kl 16.30 – 19.00 på Restaurang Ormberget på Ormbergsstugevägen 1.

Nordion Energi planerar därefter att lämna in sin tillståndsansökan under 2025. Efter att tillstånd meddelats planerar de att börja byggarbetena kring ledningen under 2027 – 2028 och vätgasledningen planeras att tas i drift år 2030.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Bild: Nordion Energi

Logotyp